Milieudefensie tegen Shell is Klein Duimpje tegen de reus, TOP Oss tegen Real Madrid

Bert Wagendorp
null Beeld

Milieudefensie sleept Shell voor de rechter als de olieboer niet onmiddellijk begint met het afbouwen van investeringen in olie en gas en blijft weigeren de uitstoot van CO2 in 2050 naar nul te brengen. Dat zou een hoop schelen, want van alle uitstoot wereldwijd komt 2 procent van Shell of van Shellproducten dat is volgens Milieudefensie-advocaat Roger Cox meer dan heel Nederland de lucht inblaast.

Ik heb me meteen op klimaatzaakshell.nl aangesloten als mede-eiser, want ik hou wel van een beetje reuring en ben altijd voor de brutale underdog die begint te blaffen tegen iets groots, arrogants en machtigs. Bovendien moet de opwarming van de aarde een halt worden toegeroepen. Milieudefensie tegen Shell is Klein Duimpje tegen de reus, TOP Oss tegen Real Madrid, maar met tien Klein Duimpjes kan zelfs de reus het moeilijk krijgen, laat staan tegen honderd van die valse krengen.

Roger Cox is een held in kringen van activistische milieugroeperingen. In 2015 won hij namens de organisatie Urgenda een rechtszaak tegen de Nederlandse regering. Die had ingezet op een verlaging van de uitstoot van 14 tot 17 procent in 2020, maar van de rechter moet het nu 25procent worden. De zaak maakte duidelijk dat er andere, praktischer manieren van actievoeren zijn dan spandoeken, leuzen of een baksteen door de ruiten. Daarom trok de Urgenda-zaak ook wereldwijd de aandacht. De rechter bleek ontvankelijk voor goed onderbouwde argumenten van de burger tegen het beleid van de overheid die overigens in hoger beroep is gegaan tegen deze gerechtelijke dwaling.

De actie van Urgenda kreeg navolging, bijvoorbeeld van de stad New York, die in januari een proces begon tegen vijf grote oliemaatschappijen, waaronder Shell, omdat ze die verantwoordelijk houdt voor de overstromingen waarmee de stad recentelijk kreeg te maken.

Momenteel zijn er volgens de Global Coal Plant Tracker, die bijhoudt waar nieuwe kolencentrales op stapel staan, meer dan 1.600 van dergelijke CO2-brakers in aanbouw of gepland, in 62 landen. De prognoses van de verschillende vormen van energievoorziening laten de komende decennia een sterke groei zien van duurzame bronnen, maar als het roer niet radicaal omgaat ook een toename van de energieproductie uit alle niet-duurzame bronnen: olie, gas, steenkool. Daar kun je cynisch van worden (het helpt toch allemaal geen reet) of je kunt iets doen met het beroemde Luther-credo in gedachten: ‘Als morgen de wereld vergaat, sleep ik vandaag Shell voor de rechter.’

Als de rechter de aanklacht van Milieudefensie niet-ontvankelijk verklaart, wat niet mag worden uitgesloten, moeten ze bij Shell trouwens niet denken dat ze van me af zijn. Ik heb nog een ijzer in het vuur: een aandeel Koninklijke Olie, net als 3.576 anderen die zich hebben georganiseerd in de actiegroep Follow This. In mei is er weer een aandeelhoudersvergadering en daar zal oprichter Mark van Baal opnieuw pleiten voor een duurzame koers van ons bedrijf. Ook uit eigenbelang: als aandeelhouders denken wij dat Shell alleen toekomstbestendig is wanneer het een duurzame energie-multinational wordt. Steeds meer grote institutionele beleggers lijken diezelfde mening toegedaan en dat is hoopvol.

Een aandeel en een aanklacht: ik heb Shell in de tang. Wil Shells ceo Van Beurden desondanks toch blijven doorpompen, dan gooi ik er eventueel ook nog een keiharde tankstaking tegenaan; dan moet hij het zelf maar weten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden