ColumnToine Heijmans

Mijn vader is een BSN

Vader Heijmans, lang geleden.

Volkskrantverslaggever Toine Heijmans schrijft wekelijks over zijn vader, die alzheimer heeft.

Mijn vader heeft ZZP-5 met een VPT. Volgens de WLZ is dit een 5-VV, zoals vastgelegd in de RLZ. Dit leidt tot een lage eigen bijdrage voor het CAK. Met mijn vader is zoals bekend niets mis, toch zal het CIZ de ZZP-5 omzetten naar ZZP-7, de eredivisie in zijn klasse, die in de RLZ neerkomt op een 7-VV of zelfs een 8-VV. Dit opent deuren naar een EKT of PEB - voor mijn vader, de kampioen, graag het allerbeste.

Aan de horizon trouwens gloort de GGZ, geschraagd door de ZVW, en door een hoge eigen bijdrage te berekenen met de rekentool van het CAK.

Ten tijde van mijn vaders dagen bij de wandelclub, nog geen halfjaar geleden, zeg maar een eeuw of drie, speelde hij in de WMO. Bij zijn promotie naar de WLZ is er kans op overbruggingszorg - de casemanager verwijst graag naar het zorgkantoor, bemand door VGZ. Jammer: bij VGZ doen ze geen WLZ.

In het begin had het PGB via de WMO nog moeite met mijn vaders leeftijd en zijn sport - de wandelclub bevindt zich buiten de gemeentegrens - maar de medewerker Sociaal Team Midden, tevens medewerker Sterker Sociaal Werk, regelde een lidmaatschap. Dat scheelt een cliëntondersteuner van MEE.

Typisch mijn vader dat hij zomaar stopt. Stopzetting verloopt via het SVB, dat overkoepelend samenwerkt inzake PGB/WMO.

Graag invullen in het daartoe bestemde vlak: hebben de zorgverleners een geschikte/relevante opleiding (bij begeleiding, dagbesteding, beschermd wonen of jeugdhulp: HBO sociaal werk, zoals SPH, MDW, pedagogiek, wijkverpleging of fysio- of ergotherapie of ROC Zorg &Welzijn niveau 3/4) of relevante werkervaring in de sociale sector?

Zorg in natura overigens mag alleen gefactureerd bij face-to-facecontact. Een no-show kan niet gedeclareerd. Er moet sprake zijn van direct cliëntgebonden tijd.

Beter was mijn vader gehoorzaam aan zijn dossierhouder. Maar hij is zoals bekend een eigenwijs. Dus stuurt het CAK een factuur voor het MPT. Bij vragen is de Manager Afdeling Registratie niet beschikbaar.

Mijn moeder trouwens heeft recht op een Mantelzorgcompliment. Aanvragen kan online met DigiD, en niet met terugwerkende kracht. Jammer.

Komt er een RM dan verschuiven de loketten. Gezien de huidige situatie van Dhr. kan dit niet via art. 60 BOPZ. Dhr. bewoont zoals bekend een studentenhuis, maar is administratief thuiswonend - in de echte wereld zou dit fraude zijn, maar niet in die van de WLZ.

In de wereld van mijn vader is alles mogelijk. Behalve gewone dingen.

De grondslag is een psychogeriatrische beperking dan wel aandoening, vreemd, want daar is mijn vader niets van bekend. Maar de SO is sowieso betrokken, en de EVV en de PB: intramurale zorgprofessionals. Hun zorgplan graag digitaal ondertekend retour, afgeschermd met SMS.

Ligt voor de vraag inzake de splitsing van de AOW. Het UWV kan daarbij helpen.

Mijn vader blijft een BSN, ook al bestaat hij nog maar half.

Met mijn vader is niks mis.

Wel met de wereld om hem heen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden