Mijn huis en erbiejenbie

Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius

Deze zomer bezochten wij in Barcelona weer eens een airbnb. Een airbnb is een huis van een gewoon iemand, dus met gewone meubels, gewone pannen, mottig speelgoed en een tv met te veel afstandsbedieningen. De huisbezitter is zelf op vakantie of onderhoudt een latrelatie waardoor zijn huis vaak leeg is, en dan verhuurt hij het aan toeristen.

Onze airbnb was van een vrouw met kinderen. Zij was op vakantie, haar ex-man leidde ons rond. 'Dit zijn magneten die je tegen de ijskast aan kunt gooien', zei hij enthousiast tegen mijn kinderen. 'En dit is een oude treinlamp.' Zijn demente moeder zat op de bank; hij had haar meegenomen omdat hij niet wist waar hij haar anders moest laten. Die persoonlijke noot vind ik aangenaam bij airbnb. Voor de rest gaat het me om het mottige speelgoed; mijn kinderen hadden zich de hele vakantie verheugd op 'het huis met het speelgoed'.

Een vriend van me verhuurt zijn huis ook via de site van airbnb en dat noem je dan erbiejenbiejen. En omdat ik zelf een object van enorme waarde voor toeristen bezit - een huis in Amsterdam met allerhande slaapplaatsen, een fietsenpark en mottig speelgoed - bedacht ik dat we zelf ook moeten gaan erbiejenbiejen als we op vakantie zijn. Dat is vast een instant goudmijn. Ik hou van instant goudmijnen.


'Dan moeten we wel een nieuwe bank kopen', zei mijn vriend en wees naar onze bank, waaruit grote wolken vulling komen. 'En nieuwe kranen', zei ik. Sommige kranen in dit huis moet je met een waterpomptang aandrijven.

'De werkster moet van tevoren komen', zei mijn vriend. 'En meteen als die mensen weer weg zijn', zei ik, 'maar dat kunnen we in de prijs verdisconteren.'

Ik was tevreden met het woord 'verdisconteren'. Het deed me klinken als een volleerd pensionhoudster.

'Het kost een week opruimen van tevoren', zei mijn vriend, waarbij hij met zijn arm een vage beweging door de keuken maakte. Ik begreep wat hij met die vage beweging bedoelde.

'Ik denk wel twee weken', zei ik.

undefined

Ik wilde een leuker onderwerp aansnijden: wat zouden we voor onze gasten als professioneel maar hartverwarmend welkomstcadeautje achterlaten? Een fles gekoelde wijn, zoals de vrouw in Barcelona had gedaan? Een pak stroopwafels in blik? Want dat hoort bij erbiejenbiejen, dat je persoonlijke welkomstcadeautjes achterlaat.

Maar mijn vriend zei: 'Wat doen we met Bremton?' Bremton is de kat.

'Sommige mensen vinden een kat gezellig', zei ik, 'en anders brengen we hem naar het poezenhotel. Dat kunnen we ook in de prijs verdisconteren.'

'Ja', zei mijn vriend, 'en wie wacht er met de sleutels op de gasten?'

'Daar moeten we iemand voor inhuren', zei ik.

Ergens tegen het eind van dit jaar is mijn huis klaar om te erbiejenbiejen. De dagprijs zal enorm zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden