ColumnAaf Brandt Corstius

Mijn dochter die meedanst met TikTok: geweldig of verderfelijk?

null Beeld

‘Ik haat Donald Trump’, zei mijn dochter gisteren. ‘Ik ook’, antwoordde ik gedachtenloos. Inkoppertje. Hoef ik niet lang over na te denken. Maar later op de dag zei ze weer uit het niets: ‘Ik haat Donald Trump.’ Ik geloof dat ik best veel praat over Trump, ik spreek ook vaak mijn zorgen uit over mijn zus die in Trumps land woont en zich daar staande moet houden, maar deze haat van mijn dochter kwam vrij plots.

‘Waarom haat je hem eigenlijk?’, vroeg ik. ‘Hij wil TikTok verbieden.’

Mijn dochter houdt net als elke 9-jarige van TikTok. Dit is het voordeel van een 9-jarige hebben: dat je überhaupt weet wat TikTok is – dat gigantische Chinese werelddominerende sociale medium dat aanhoudend in het nieuws is. Aan mensen zonder kinderen leg ik het zo uit: ‘Het is Facebook met dansjes.’

Het zijn niet alleen dansfilmpjes, het zijn filmpjes over alles. Zo volgt mijn zoon de gamewereld via TikTok, en vertelde hij me onlangs dat hij er op TikTok achtergekomen was wat ‘een Karen’ was – een recent maatschappelijk fenomeen dat de meeste welingelichte mensen van mijn leeftijd niet kennen.

Mijn dochter is van de dansjes. Influencers op TikTok doen dansjes voor, zij doet ze na. Ik ben er nog steeds niet uit of ik dat geweldig of verderfelijk vind. Ik vind het natuurlijk geweldig, want ik vind alles wat mijn dochter doet geweldig, zelfs als ze me ‘kutmens’ noemt kan ik daar de zilveren rand nog aan ontdekken. Maar ik vind de virtuoze minidansjes die die influencers aan kinderen leren, vaak nogal seksueel, een beetje paaldans voor beginners. ‘Waarom moeten jonge kinderen in dat frame van seksobject terechtkomen?’, wil ik mijn dochter vaak vragen, maar dat doe ik niet, want ze danst zo graag en anders noemt ze me misschien kutmens.

Maar goed. Trump wil nu, in een van zijn vele uitingen van gekte, TikTok verbieden. Alhoewel, zo krankzinnig is het niet: hij denkt dat TikTok gebruikers bespioneert. Kara Swisher, de techcolumnist van The New York Times, schrijft dat zij een burner phone gebruikt als ze TikTokt – zo’n ontraceerbare telefoon die drugsdealers gebruiken. Omdat TikTok onveilig is.

‘Ja, dat zégt Trump’, riep mijn dochter, ‘maar eigenlijk wil hij het verbieden omdat al die tieners laatst via TikTok hebben gezorgd dat er niemand naar zijn rally kwam. Maar goed. Microsoft gaat TikTok misschien overnemen.’ Ze zijn zo lekker op de hoogte. Via TikTok.

Ik ben voor een keer op de hand van Trump. Regelmatig ben ik per ongeluk in beeld op de filmpjes van mijn dochter, ergens op de achtergrond, terwijl zij danst en ik net met onderkin en nachtpon lusteloos door de keuken zwabber, of kwijlend op de bank lig te dutten. Ik wil dat geen enkele Chinese mediamogul met kwade bedoelingen ooit iets met die content doet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden