Commentaar

MH17: Rutte kan niet langer wegkijken van Ruslands rol

De bevindingen van het JIT zullen voor langere tijd de relatie tussen westerse landen en Rusland bezwaren.

De presentatie van de voorlopige bevindingen van het Joint Investigation Team woensdag in Nieuwegein. Beeld ap
De presentatie van de voorlopige bevindingen van het Joint Investigation Team woensdag in Nieuwegein.Beeld ap

De tussentijdse bevindingen die het internationale Joint Investigating Team (JIT) vandaag presenteerde, bevestigen wat eerdere journalistieke onderzoeken al suggereerden: het passagiersvliegtuig MH17 is op 17 juli 2014 neergeschoten vanaf gebied dat in handen was van de pro-Russische rebellen, met een Buk-raket die afkomstig was uit Rusland en vanaf een raketinstallatie die nadien weer snel is teruggebracht naar Rusland.

Hoewel niet verrassend, zijn de bevindingen wel degelijk schokkend. En politiek explosief. Voor het eerst ligt er hard bewijsmateriaal dat de misdaad verbindt aan een partij in het conflict, die zijn formele betrokkenheid zelf overigens altijd is blijven ontkennen - Rusland.

Juridische precisie

De kracht van het tussenrapport van het JIT ligt in de juridische precisie waarmee het onderzoeksteam te werk is gegaan, de grondigheid waarmee alle stukjes van de puzzel verzameld en beoordeeld zijn - en het nieuwe bewijsmateriaal dat is gevonden - inclusief radarbeelden uit diverse bronnen. Het JIT zal zijn onderzoek nu voortzetten.

Minstens zo ingewikkeld als het strafrechtelijk onderzoek is de politieke uitdaging die de JIT-bevindingen nu stellen aan Nederland en aan premier Rutte. Juridisch is het verklaarbaar dat wordt gezocht naar verdachten die strafrechtelijk kunnen worden vervolgd.

Maar politiek kan premier Rutte zich niet onttrekken aan de directe of indirecte Russische betrokkenheid bij deze misdaad.

Relatie met Rusland

Er is geen enkele reden aan te nemen dat MH17 met opzet is neergeschoten. Er was dus kort na de ramp ruimte voor president Poetin om de fatale vergissing te erkennen en - bijvoorbeeld - de rebellen hiervoor excuses aan te laten bieden. Maar dat paste niet binnen de grote Russische desinformatiecampagne, ook naar de eigen bevolking, om elke betrokkenheid bij het conflict te ontkennen.

Dat is de kern van een politiek explosief probleem, dat nu voor langere tijd de relatie tussen westerse landen en Rusland zal bezwaren. Aan Rutte de taak om zijn Europese partners eraan te herinneren dat geen sprake kan zijn van opheffing van de sancties zolang Rusland geen positieve stappen zet, zoals (alsnog) instemming met een onafhankelijk VN-tribunaal.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden