#MeToo vraagt om een cultuurverandering: nog een lange weg te gaan

De bekentenissen op #MeToo over seksueel machtsmisbruik moeten leiden tot cultuurverandering.

Door #MeToo wordt duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is voordat vrouwen zich vanzelfsprekend op hun gemak voelen op hun werk en in de openbare ruimte. Beeld anp

Praten over seksueel geweld, intimidatie en misbruik van afhankelijkheidsrelaties op de werkvloer of in het onderwijs, is moeilijk en ondankbaar. Het levert maar al vaak 'misprijzend ongeloof' op zoals. Saskia Noort het in deze krant noemde. 'Zwijgen is ons met de paplepel ingegoten', schreef Noort. 'Evenals schuld en schaamte. Erover praten levert doorgaans louter rottigheid op.'

Daarom is de enorme respons van vrouwen en enkele manen op de oproep #MeToo niet minder dan een doorbraak. Het dwingt ons tot de erkenning dat seksueel machtsmisbruik nog altijd onvoldoende serieus wordt genomen. Velen verkeerden in de veronderstelling dat de tweede feministische golf van een generatie geleden korte metten had gemaakt met seksisme als norm in het maatschappelijk verkeer. Maar door #MeToo wordt duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is voordat vrouwen zich vanzelfsprekend op hun gemak voelen op hun werk en in de openbare ruimte.

Het gaat daarbij niet alleen om fysieke aanranding of het eisen van seksuele tegenprestaties in ruil voor een baan, een een promotie of een andere gunst. Ook denigrerende en seksistische opmerkingen, ongewenste aandacht en foute grappen kunnen de arbeidssituatie grondig verpesten. Een klimaat waarin werknemers niet meer wegkomen met seksisme in woord en daad is dan ook een voorwaarde voor een optimaal functioneren van alle medewerkers .

Juist omdat het aan de orde stellen van seksueel misbruik pijnlijk en riskant is, moet elke organisatie elke klacht serieus behandelen en adequate maatregelen nemen. Die klacht hoeft niet per se van het slachtoffer zelf te komen. Ook omstanders kunnen wel wat vaker aan de bel trekken. Onderzoek naar seksisme op de werkvloer op basis van anonimiteit kan waardevolle informatie opleveren om indien nodig te werken aan cultuurverandering.

De vrouwen (en mannen) die via #MeToo met hun ervaringen naar buiten komen, vormen intussen geen getrouwe afspiegeling van de bevolking. Voor schoonmaaksters, winkelpersoneel en oproepkrachten, is het aan de kaak stellen van seksueel machtsmisbruik nog veel problematischer dan voor actrices, studentes of andere hoogopgeleiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden