ColumnSheila Sitalsing

Met Wopke stond er in Berlijn een nieuw CDA – verfrissend, alsof iemand een raampje had opengezet

De nieuwe gouden man van het CDA – die Wopke Hoekstra heet, en die één van de weinige politieke ambten bekleedt waarmee je in dit land populair kunt worden, namelijk minister van Financiën in tijden van voorspoed en van aankoop van vliegmaatschappijaandelen, en die precíes niet-frivool genoeg is voor Nederland, en die hier en daar al vol ontzag ‘boomlang’ wordt genoemd, en die de Fransen een poepie heeft laten ruiken, en die de bankiers van ING een toontje lager heeft laten zingen, en die de voorpagina van De Telegraaf al een keer gevechtsklaar in kickbokstenue heeft gesierd – heeft de PR prima op orde.

Hoekstra gaf dinsdag een boeiende Europalezing op de Humboldt-universiteit in Berlijn. Hij had er zorg voor gedragen dat de opmerkelijkste passages ’s morgens al groot in het nieuws waren én dat er een tevoren opgenomen interview van drie kwartier klaarstond met de altijd beluisterenswaardige politieke podcast Betrouwbare Bronnen.

Formeel hield hij de rede als minister van Financiën van het kabinet-Rutte. Informeel stond hij er als de kroonprins van het CDA. Want zo gaan die dingen. Men neme één goedgeplaatste roddel over Sybrand Buma die mogelijk in Leeuwarden burgemeester wordt en zich dan weer eindelijk Van Haersma Buma kan noemen waarop Hoekstra met twee vingers in de neus de lijsttrekkersstrijd wint van Hugo de Jonge. Men voege daar één opmerkinkje van Buma bij dat Wopke een prima premier zou zijn. En in het CDA wordt alweer gedroomd van 45 zetels en het Torentje.

Dat maakte die Humboldt-lezing extra boeiend. Want áls daar het nieuwe CDA stond, dan stond er een CDA dat afstand neemt van de tikje zurige, in zichzelf gekeerde, soms opzichtig de onderbuik bedienende koers-Buma.

Dan stond er een CDA dat ‘Ik houd van Europa’ zegt, en dat ambities heeft voor Europese samenwerking, geschoeid op de Noordelijke leest van wij-zijn-zuinig. Een CDA dat méér Europese militaire eenheid wil, en méér Europees klimaatbeleid inclusief een vliegtaks, en zelfs een aanzet tot Europees innovatiebeleid. Een CDA dat wil dat EU-lidstaten die niet meedoen met het verdelen van migranten (lees: Hongarije, waar de christendemocraten in het Europees Parlement een moeizame vriendschap mee onderhouden) en EU-landen die een potje maken van de rechtsstaat (lees andermaal: Hongarije) niet met tandeloze verklaringen worden berispt, maar gewoon geen Brussels geld meer krijgen.

Dat laatste – Europese subsidies koppelen aan respect voor de rechtsstaat – staat al in de voorstellen van de Europese Commissie voor het volgende EU-budget, en over Europese defensie vergadert de Unie al decennia, en die vliegtaks stond al in het regeerakkoord van Rutte-III. Maar uit de mond van Hoekstra klonk het verfrissend kordaat, en prettig internationalistisch. Alsof iemand een raampje had opengezet.

Je zou Hoekstra's agenda haast omschrijven als ‘een steeds hechter verbond’, ware het niet dat de CDA-fractie in de Tweede Kamer onlangs heeft gestemd voor het schrappen van die woorden uit de Europese verdragen. Betrouwbare bronnen vroeg Hoekstra of dat niet gek is. Hij babbelde wegwuiverig over de vraag heen, verweet de interviewer dat ‘u de CDA-standpunten in de Tweede Kamer versmalt tot een zinnetje van drie woorden’, want zoveel stelt ‘dat zinnetje’ nu ook weer niet voor, en had hij al verteld over zijn grootse plannen met het Europese landbouwbudget?

‘Dat zinnetje’: het is de Mark Rutte-tactiek. Ook dát heeft Hoekstra al onder de knie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden