Column

Met 'wonderboys' loopt het zelden goed af

In de serie beklagenswaardige personen aan het Binnenhof behandelen we vandaag Eric Wiebes. Tweeënhalf jaar geleden landde hij in een wolk van glanzende aanbevelingen in Den Haag, als vervanger van die andere droevige VVD-staatssecretaris voor belastingzaken Frans Weekers.

Staatssecretaris Eric Wiebes.Beeld anp

Wiebes' voorganger had opzichtig aangetoond ongeschikt te zijn voor zijn taak, werd door de Tweede Kamer onder curatele gesteld, koos na een lijdensweg voor aftreden en is niettemin daarna keurig terechtgekomen. Eerst als waarnemend burgemeester (achtereenvolgens van Heerlen en van Beek), vervolgens als de Nederlandse vertegenwoordiger in de directie van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. Waarmee wederom is aangetoond dat politieke partijen er niet alleen zijn om delen van de samenleving te vertegenwoordigen in het openbaar bestuur, maar ook om de eigen clanleden goed te verzorgen en van de leukste baantjes te voorzien. Ook - of zelfs, of vooral - bij bewezen onbenulligheid hoeft men voor een pensioengat niet te vrezen.

Wiebes was wethouder geweest in Amsterdam, en wanneer een politicus in Amsterdam gewoon op tijd op zijn werk verschijnt, min of meer doet waar hij voor betaald wordt en niet te zeer blundert, worden hem bovennatuurlijke krachten toegekend. Zo kon het komen dat de overstap van Wiebes naar Den Haag begeleid werd door kwalificaties als 'een wonderboy' die 'gaat voor het maximale effect per euro'. De balsturige ambtenaren bij de Belastingdienst konden hun borst natmaken, viel te noteren, want met Wiebes had de VVD er eentje 'van de buitencategorie in het openbaar bestuur' binnengehaald.

Ik vond het toen al zielig voor Wiebes. Want hij had niet verzocht om al die vleierij en met 'wonderboys' die de hemel in worden geprezen loopt het zelden goed af. Vraag maar aan Camiel Eurlings.

En ja hoor. Als je nu de combinatie 'Wiebes' en 'puinhoop' googelt, loopt de computer vast.

Eerst was er de doldwaze vertrekregeling voor overtollige ambtenaren bij de Belastingdienst, waardoor werknemers die al tegen hun pensioen aanliepen - of in sommige gevallen zelfs al AOW ontvingen - met een vertrekpremie van 75 duizend euro naar huis konden. In de reconstructies vielen begrippen als 'fout op fout' en 'waarschuwingen in de wind geslagen'. Ook steeds terugkerende opmerkingen in de analyses: de top van het ministerie van Financiën 'lag te slapen', greep veel te laat in, Wiebes liet de boel veel te lang de boel - enfin, van die dingen.

Hij overleefde.

Toen was er de wet DBA, die mensen zonder vast contract aan de onderkant van de arbeidsmarkt beoogt te beschermen, maar die ontaardde in chaos en in het uitroken van alle zzp'ers. Zodat de malle situatie ontstond waarin een staatssecretaris voor de VVD het gezicht werd van een wet die zelfstandig ondernemerschap verhindert teneinde tegemoet te komen aan een wens van de PvdA. En dat met de verkiezingen in zicht.

Afgelopen vrijdag legde Wiebes het moede hoofd in de schoot en schortte hij de wet op.

Zo wordt het lijstje 'dingen die Eric Wiebes heeft bereikt' best wel kort, voor 'een wonderboy'.

Eric Wiebes wil niet op de kieslijst voor de Tweede Kamer, maar wel graag terugkeren in een eventueel volgend kabinet, liet hij een tijdje geleden weten. Want 'hij is nog niet klaar'. Dat laatste klopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden