ColumnArthur van Amerongen

Met vrienden als Waka en Kim Kardashian heeft Kick Out Zwarte Piet geen vijanden meer nodig

null Beeld
Arthur van Amerongen

Eind jaren tachtig volgde ik aan de Universiteit van Amsterdam het bijvak etnische studies, met speciale aandacht voor de emancipatie van zwarte Amerikanen. Ik verdiepte me in Booker T. Washington, Elijah Muhammad, Malcolm X, de Nation of Islam, de Black Panthers en verslond de werken van James Baldwin, vooral The Fire Next Time.

Wilt u dit verhaal liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

In de jaren tachtig bezocht ik graag de Liberation Bookstore in Harlem, New York, waar de legendarische eigenaar Una Mulzac de hele dag heftig zat te discussiëren. Ik durfde me daar als bleekscheet niet in te mengen. Anderzijds durfde ik op Lenox Avenue alias Malcolm X Boulevard in mijn eentje levensgevaarlijke crackhuizen binnen te gaan, maar daar gaat het nu niet over.

Ik was gek op rap en verzamelde in New York alles wat ik kon krijgen, van Grandmaster Flash, Public Enemy, Tupac Shakur, Biggie Smalls, N.W.A. tot de heerlijk smerige 2 Live Crew.

De laatste jaren luister ik vooral naar fado en volg ik het rapgebeuren nog amper. Het is daarom wellicht niet vreemd dat ik nog nooit van Waka Flocka Flame had gehoord.

De Amerikaanse rapper was in het nieuws omdat hij Nederland boycot zo lang Zwarte Piet niet verboden is. Bovendien moeten wij excuses aanbieden, al legt hij in zijn Instagramscheet niet uit aan wie.

null Beeld Gabriël Kousbroek
Beeld Gabriël Kousbroek

Ik ging de rapper googlen en schrok me een hoedje: wapens, drugs, #MeToo-shit en eerder dit jaar dreigde hij homo’s af te knallen. Nou, dacht ik, Zwarte Piet heeft in ieder geval niet zo’n dik strafblad als jij, brother.

Pietenjager en zelfverklaard poëet Jerry Afriyie vertelde in NRC Handelsblad dat hij moet vechten tegen zijn homofobie. Dat lijkt mij een poezelig understatement, gezien het machomilieu waarin hij vertoeft. Jerry profileert zich graag als vredelievend, maar zijn boezemvriend was de geliquideerde Bijlmer-gangsterrapper Quincy Soetosenojo. In een memoriam op de Joop noemde hij Soetosenojo, die een Amsterdams filiaal van de Amerikaanse Crips-bende wilde oprichten, liefkozend een ‘activist’.

Wiens schuld het is dat het kinderfeestje gewelddadig escaleerde, weet ik niet, maar met vrienden als Waka en socialite Kim ‘sextape’ Kardashian heeft Kick Out Zwarte Piet geen vijanden meer nodig. De geweld verheerlijkende homofobe rapper is een lekker inclusief rolmodel voor Jerry’s clubje.

Met weemoed denk ik terug aan Booker T. Washington, Malcolm X en de Black Panthers. Hun strijd vond ik, in de toenmalige context, oprecht en legitiem. Dat waren geen zeurpieten zoals de gepamperde Jerry, die vermoedelijk het liefst gangsterrapper had willen worden. Vooralsnog is hij Sinterklaasdichter des Vaderlands.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden