Opinie Commentaar

Met schijnbewegingen hoopt Trump het onderzoek van aanklager Mueller onschadelijk te maken

Het onderzoek naar Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en mogelijke verbanden hiertussen en het campagneteam van kandidaat Trump, gaat gestaag door. Hoewel de staatsveiligheid en het bewaken van de democratie op de agenda staan, winnen bij veel Republikeinen toch de politieke calculaties.

Donald Trump en zijn advocaat Rudy Giuliani (links) beweren dat samenzwering met een buitenlandse macht geen criminele activiteit is. Beeld AFP

Ergo: ze schuiven het onderzoek als heksenjacht terzijde, net als de president zelf. Hoe anders zouden de reacties geweest zijn als een Democraat Rusland openlijk had uitgenodigd zich in de verkiezingsstrijd te mengen – en als dat vervolgens ook gebeurd was.

Toen Trump in Helsinki onlangs zonder reserves de zijde van Poetin koos – en niet die van zijn eigen inlichtingendiensten – werd hij gedwongen tot een kleine pas op de plaats. Maar verder heeft de president voor zijn achterban vrij spel, ook als een kritische pers daarvoor moet worden omgedoopt tot ‘Fake News Media’ en, nog gevaarlijker, ‘Vijand van het Volk’.

Alleen tegen deze achtergrond valt Trumps strategie jegens Muellers onderzoek (de ‘Rigged Witch Hunt’) te begrijpen. En dat geldt ook voor zijn bekentenis-per-tweet dat de ontmoeting in juni 2016 in de Trump Tower in New York tussen zijn zoon Donald jr. en twee Russen tóch bedoeld was ‘om informatie te verkrijgen over een opponent (Hillary Clinton, red.)’ – en niet om over adoptie te discussiëren.

Zeker, Trump stelde destijds zelf een leugenachtig verweer op voor zijn zoon – maar wie valt er nog over een leugentje? Of kan ze allemaal onthouden? Trump en zijn nieuwe advocaat Giuliani kiezen nu voor de aanpak dat ‘collusie’ (samenzwering) met een buitenlandse macht helemaal geen misdaad is, en Muellers onderzoek compleet partijdig. Een recente peiling bevestigt dat de scepsis groter wordt: 45 procent is negatief over Muellers onderzoek, tegen 31 procent aan het begin van het jaar.

Met zijn extreem polariserende aanpak, en zijn voortdurende retorische schijnbewegingen, hoopt Trump Muellers onderzoek politiek onschadelijk te maken. Niettemin valt te hopen dat het onderzoek deze stormen doorstaat. Waarheidsvinding is belangrijk in deze kwestie, ongeacht de uitkomst. Dat Trump zijn recente ‘bekentenis’ verpakte in een boodschap waarin hij verder afstand nam van zijn zoons ontmoeting (‘I did not know about it!’), is wellicht een indicatie dat hij er zelf niet helemaal gerust op is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden