CommentaarPieter Klok

Met mondkapje laat je zien dat je de bestrijding van het coronavirus serieus neemt

Mensen op de pont naar het eiland Tiengemeten. Beeld Arie Kievit
Mensen op de pont naar het eiland Tiengemeten.Beeld Arie Kievit

De coronabesmettingen nemen weer toe. Mondkapjes helpen ons niet te nonchalant te worden.

De verdubbeling van het aantal besmettingen met het coronavirus komt op een hoogst ongelegen moment. Nederland hoopte na de maandenlange, zenuwslopende lockdown even tot rust te komen, maar moet nu toch weer bang zijn voor aanvullende maatregelen, op het vakantie-adres, maar ook hier.

Het ene na het andere land besluit om de mondkapjesplicht uit te breiden in de hoop de verdere verspreiding te stoppen. In sommige landen loopt de situatie zo snel uit de hand dat reizen ernaartoe worden ontraden.

Een deel van de Tweede Kamer roept het kabinet op om terug te keren van vakantie en de coronapersconferenties te hervatten: veel Nederlanders lijken het virus te zijn vergeten, premier Rutte moet hen wakker schudden.

Net als begin maart is het gevaar nog abstract. De meeste dragers van het virus merken er weinig van, het aantal ziekenhuisopnamen en sterfgevallen neemt niet toe en de ic’s hebben alle ruimte. Maar dat beeld is verraderlijk. Als de ic’s eenmaal vollopen, is het te laat om gericht in te grijpen en moet de overheid opnieuw draconische maatregelen treffen. Het is van groot belang dat moment voor te zijn.

Het kabinet en de veiligheidsregio’s moeten serieus nadenken welke maatregelen nog kunnen worden getroffen om het virus in toom te houden, zonder dat onze vrijheid al te zeer aan banden wordt gelegd. Het voorschrijven van een mondkapje op alle plekken waar het lastig is 1,5 meter afstand te houden, is zo’n maatregel. Het dragen ervan is onhandig, maar maakt het ook mogelijk dat we weer met het openbaar vervoer kunnen reizen en de Kalverstraat kunnen bezoeken, ook als het druk is.

Over de virologische werking zijn deskundigen het niet eens. Maar het mondkapje heeft ook een belangrijke symboolwerking: het laat zien dat je de bestrijding van het virus serieus neemt. Als individu, en als land. Beelden van overvolle winkelstraten doen het imago van Nederland als virusbestrijder geen goed, zeker niet als we het laatste land zijn zonder mondkapjesplicht in openbare ruimten.

De voortdurende confrontatie met mondkapjes is weliswaar onaangenaam, maar voorkomt dat we denken dat we ons oude leven weer volledig kunnen hervatten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden