CommentaarKlimaatbeleid VVD

Met klimaatbeleid worstelende VVD begint 2019 met gespleten tong

De VVD worstelt opzichtig met het klimaatbeleid en is het nieuwe jaar met gespleten tong begonnen.

Klaas Dijkhoff (VVD) komt aan voor het coalitieoverleg op het ministerie van VWS.Beeld ANP

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff trapte zaterdag in De Telegraaf demonstratief op de rem: ja, de VVD staat vierkant achter de belofte de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent terug te brengen, maar dat zal niet ten koste gaan van de ‘hardwerkende Nederlander’. Die hoeft niet te vrezen voor dure warmtepompen of verplicht elektrisch rijden. Dat is in één opzicht alvast vooruitgang: het klimaatbeleid lijkt zowaar onderwerp te worden van de campagne voor de Eerste Kamerverkiezingen. Dat wordt tijd, want het merkwaardige feit doet zich voor dat twee belangrijke partijen, VVD en CDA, op het punt staan voor miljarden aan klimaatmaatregelen te treffen zonder dat hun kiezers de kans hebben gehad zich daarover uit te spreken.

De VVD mikte in het verkiezingsprogramma voor de ­landelijke verkiezingen nog op een CO2-afname van 24 procent, het CDA liet de eigen klimaatplannen niet eens doorrekenen, in het volle besef dat de doelstellingen van het Verdrag van Parijs ver buiten bereik bleven.

Zelfs politici die alle ideeën van de Klimaattafels van Ed Nijpels enthousiast omarmen, zullen beamen dat het geen kwaad kan als zulke ingrijpende beleidswijzigingen met de kiezers worden gedeeld. Lijsttrekker Mark Rutte, die zichzelf inmiddels profileert als internationaal klimaatlobbyist, loopt voor de muziek uit. Dijkhoffs terughoudendheid is daarom wel te verklaren. Een klimaatambassadeur als D66-fractieleider Rob Jetten kan het ook zo bekijken: indien vooral PVV en Forum voor Democratie bij de volgende landelijke verkiezingen profiteren van de ­klimaatscepsis in het behoudende deel van het electoraat, is het klimaatbeleid nog veel verder van huis.

Dat schept voor Dijkhoff wel verplichtingen. Want het kan geen kwaad dat hij de breed levende bedenkingen tegen warmtepompen en dure elektrische auto’s serieus neemt, maar zijn VVD is ook de partij die bij voorbaat allerlei blokkades opwierp tegen maatregelen die veel meer ­zoden aan de dijk zetten. Het rekeningrijden voor automo-blisten en een CO2-heffing voor het bedrijfsleven voorop.

Wie zoals Dijkhoff intussen blijft volhouden dat de doelstellingen wel gewoon gehaald moeten worden, zadelt zichzelf op met een onvermijdelijke vraag: hoe dan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden