Met Jack de Vries laat CDA gezin in de steek

Jack de Vries krijgt weer een functie binnen het CDA. Daaruit blijkt dat het gezin niet meer telt bij die partij.

Onder Balkenende was het CDA de partij van normen en waarden. Hoe die normen en waarden er precies uitzagen was niet duidelijk, maar wel dat de waarde van het gezin daar een belangrijk onderdeel van was. Het CDA heeft heel lang het gezin als basis voor de samenleving gezien.

Met recht, een gezin waarin kinderen op een evenwichtige wijze aandacht en liefde van hun ouders krijgen, is een basis die het mogelijk maakt dat kinderen opgroeien tot volwaardige en in alle opzichten productieve leden van de maatschappij. Dit was altijd het standpunt van het CDA en de vele voorstellen die het CDA in het verleden gedaan heeft op het terrein van gezinsbeleid, getuigden daarvan.

Beraad
Momenteel is het CDA in problemen. Het electorale aandeel van het CDA is nog nooit zo laag geweest. Bovendien was de partij gespleten over regeringsdeelname met de PVV als gedoogpartner. Het werd dus kennelijk tijd voor een strategisch beraad om te bezien welke koers de partij moet varen. Na de vorige electorale oorwassing, namelijk die van 1994, was er ook zo’n strategisch beraad en daar werd het gezinsbeleid als een van de ankers van de partij geformuleerd.

Tijd voor nieuwe ankers. De kans dat het CDA het gezinsbeleid opnieuw als leidend thema formuleert, is vrijwel onmogelijk, gezien het feit dat Jack de Vries deel gaat uitmaken van het strategisch beraad. Jack de Vries was als ‘spindoctor’ van Balkenende mede verantwoordelijk voor het speerpunt normen en waarden waar het CDA vele verkiezingen mee schermde.

Doodzonde
Het is overbekend dat Jack de Vries het zelf niet zo nauw nam met die normen en waarden, althans niet met de waarde van zijn eigen gezin. Door als staatssecretaris van Defensie een liefdesrelatie aan te gaan met een ondergeschikte in het leger, ontwrichtte hij zijn eigen gezin. Dat is volgens mij een doodzonde voor een vertegenwoordiger van een partij die het gezin als basis voor de samenleving ziet.

Kennelijk ziet de partij dat anders. Het valt Jack niet euvel te duiden dat hij ja heeft gezegd op de uitnodiging van de partijtop. Publieke aandacht blijkt voor hem een eerste levensbehoefte. De afgelopen tijd heeft hij immers alle mogelijke moeite gedaan weer terug in de publieke belangstelling te komen en hij is daar behoorlijk in geslaagd. Het valt hem ook niet kwalijk te nemen dat hij denkt betrouwbaar genoeg te zijn om weer een rol te kunnen spelen in het publieke debat.

Maar het is vreemd dat een partij die jaren lang het gezin als een centrale waarde van de maatschappij zag, Jack de Vries vraagt over nieuwe waarden na te denken. Jack de Vries heeft laten zien dat die oude waarde voor hem niet belangrijk genoeg was om er naar te leven. Door Jack de Vries op te nemen in het strategisch beraad, geeft het CDA aan alle oude ankers te willen lichten en een toekomst in te gaan waarin het gezin niet meer telt. Bij het CDA heeft de individualisering en het ‘vrijheid-blijheid’ motto toegeslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden