ColumnLoes Reijmer

Met ‘Help! Ik word volwassen’ leren Nederlandse prepubers elkaar de maat te nemen

In dit land wordt een prepuberale zedenpolitie opgeleid. Op Nederlandse scholen krijgen Nederlandse meisjes in de Nederlandse taal de opdracht op internet te zoeken naar drie vrouwen die zich correct kleden en drie vrouwen die de mist ingaan, bijvoorbeeld omdat ze getailleerde jurken dragen of te veel opvallen. Vervolgens moeten de leerlingen de plaatjes printen en met de hele klas twee collages maken, goed en fout. ‘Hang de posters op in de meisjestoiletten’, luidt de laatste aanwijzing.

Je hoopt nog even dat we hier te maken hebben met een overijverige docent die net de magie van Pinterest heeft ontdekt. Maar nee. De opdracht staat in het lesboek Help! Ik word volwassen dat wordt gebruikt door veel islamitische basisscholen in Nederland.

Nieuwsuur en NRC wilden weten hoe het islamitisch onderwijs omgaat met de verplichte lessen over seksuele diversiteit. Het is niet zo heel gek dat op de bible belt en moslimscholen een tikkeltje anders over seks en sekse wordt onderwezen dan op een school met kinderen van VPRO-ouders die staan te trappelen om een rijk geïllustreerd voorlichtingsboek over schaamhaar aan te schaffen. Maar meer dan accentverschillen kunnen het ook niet zijn. Want homoseksualiteit is normaal in Nederland, transgender-personen worden geaccepteerd en vrouwen zijn geen sletten, ongeacht wat ze dragen of doen. Officieel dan hè, want iedereen binnen een straal van 4 meter rond Johan Derksen schijnt er anders over te mogen denken.

Soms is goede journalistiek ook gewoon: een boek kopen en zelf kijken wat erin staat. Homoseksualiteit en transgenders komen in Help! Ik word volwassen inderdaad aan bod, zagen Nieuwsuur en NRC, maar vooral omgeven door de toorn van de Almachtige. ‘Allah houdt er niet van als mannen en vrouwen elkaar imiteren’, begint een opdracht. ‘Schrijf onder elkaar vijf dingen die typisch voor vrouwen zijn en vijf dingen die typisch voor mannen zijn.’ Ook is te lezen dat jongens en meisjes vanaf de puberteit ‘bij elkaar uit de buurt’ moeten blijven. Oogcontact is al verboden.

Toevallig had ik net gezien waartoe dit vingerwapperen op latere leeftijd leidt. Op Instagram was ik afgedaald in de reacties op het nieuws dat influencer Selma Omari en rapper Boef zich verloofd hebben. Die laatste kent u nog van de kech-kwestie, waarbij hij vrouwen die hem een lift gaven hoeren noemde. ‘Elke man heeft een powervrouw achter zich nodig’, schreef de rapper, een aanwijzing dat feminisme als marketingtool inmiddels door werkelijk iedereen wordt omarmd, zij het met een boefiaanse touch waarbij de powervrouw nog altijd achter de man staat. Omari, een moslim met de looks van Kim Kardashian, plaatste een foto waarop de twee elkaar zoenen. In plaats van 17 miljoen bondscoaches bleek dit land plotseling over 1 miljoen imams te beschikken. Schaam je diep, vonden velen, zoenen in het openbaar mag niet. Het woord ‘haram’ viel vaker dan ‘gefeliciteerd’.

Omari is het gewend. Mensen die reageren op haar posts schrijven vaak dat ze een stoephoer is, geen goede moslim kan zijn, ‘mag Allah jou de goeie pad lijden, inshaAllah’. Zelf bemoeit ze zich óók met het al dan niet vrome gedrag van anderen. In het NTR-programma Moslims zoals wij nam ze een geloofsgenoot de maat omdat die niet vaak genoeg zou bidden. ‘De ongemakkelijke waarheid,’ schreef collega Nadia Ezzeroili vorig jaar in een verpletterend essay over de islamitische (en Hindoestaanse) schaamtecultuur, ‘is dat de liefde voorwaardelijk is.’ Vooral meisjes moeten constant beducht zijn voor het oordeel van de buitenwacht.

In de nieuwste druk van Help! Ik word volwassen is de posteropdracht geschrapt, liet de maker van de lesmethode weten. Deze zou immers opgevat kunnen worden ‘als een middel om elkaar de maat te nemen’. Maar die interpretatie lijkt me geen incident. Eerder de essentie. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden