ColumnJean-Pierre Geelen

Met die 37 duizend per jaar speelt Dijkhoff zijn eigen Sinterklaas

. Beeld null
.

Ook als je er geen actieve herinnering meer aan had, is het goed dat filmpje nog eens te bekijken van Klaas Dijkhoff. 12 oktober vorig jaar: de VVD-fractievoorzitter sprak op Youtube over uitkeringsfraude. Joviaal Brabants trok Klaas van leer, bij een kast vol geleerde boeken: ‘Het systeem heeft niet goed gewerkt om er toezicht op te houden, maar los van dat systeem, joh: je werkt in Nederland, hebt geen recht op een uitkering, en je gaat zitten frauderen.’ Camerabewust: ‘Al die hardwerkende Nederlanders zet je te kakken.’

Nu blijkt Klaas een kakker. Dankzij noeste arbeid van Binnenhofkijkers Frank Hendrickx en Erik Verwiel weten we dat hij naast zijn salaris als Kamerlid nog 37 mille per jaar toucheert. Wachtgeld. Hij was in Rutte II staatssecretaris en vier weken minister, daarna werd hij Kamerlid. Onbegrijpelijke regels bepalen dat je dan het verschil in inkomen als wachtgeld mag innen. Het is geen fraude. Maar je zet al die hardwerkende Nederlanders wel lekker te kakken. Werklozen trouwens ook.

Daarmee is hij geen haar beter dan Philomena Bijlhout – wie kent haar nog? De LPF-staatssecretaris trad in 2002 na exact negen uur af, na onthullingen over haar verleden in Suriname. Ze had recht op twee jaar wachtgeld.

Ook GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks ving jaarlijks 7.000 euro wachtgeld, want ze was wethouder geweest. Waarom een vorig salaris moet worden aangevuld, is mij onduidelijk, maar het mag. Je moet het alleen niet willen.

Interessant is de verdedigingskramp van de profiteurs, zodra ze ter verantwoording worden geroepen. Diks had haar fractie niets verteld; ze zal toch niet voorvoeld hebben dat ze het geld dan moest terugbetalen? Nu beriep ze zich op een ‘bepaald bestedingspatroon’ dat ze had opgebouwd. En: ‘Ik heb me er niet op kunnen voorbereiden dat mijn inkomen achteruit zou gaan, omdat ik heel plotseling met voorkeursstemmen in de Kamer kwam.’

Ze stond stomtoevallig op de kieslijst. En dat bestedingspatroon, ja dat hád ze nu eenmaal. Kan zij het helpen?

Selectieve verontwaardiging over een veelverdienende tv-presentator of bedrijfsbaas is mij vaak te populistisch. Als degene de mond vol heeft van uitkeringsfraudeurs en tegenprestaties, namens een partij met een integriteitsprobleempje, wordt het anders. Dijkhoff, de man van de proefballonetjes gevuld met lachgas, liet zijn fractie pleiten voor afschaffen van subsidie voor popmuziek of Concertgebouworkest. Nu is Dijkhoff zijn eigen Sinterklaas.

‘Ik verwacht billenkoek in de peilingen’, voorspelde hij na de ‘rotmaatregelen’ waarmee hij instemde. Klopt: de daling (zeven zetels) voltrekt zich met een snelheid die alle stikstofnormen overschrijdt. Met wachtgeld in je handen kan bestuurder Klaas niet bij de handrem.

Laat hem een voorbeeld nemen aan Ingrid van Engelshoven. Zij zag na haar wethouderschap in Den Haag af van wachtgeld als Kamerlid. Het was immers haar vrije keuze. ‘Dat hoeft niet op kosten van de belastingbetaler.’

Isabelle Diks betaalt het geld, onder dwang, tenminste nog terug. Verdachte Klaas D. verpakte zijn onwil als principe. Zijn wachtgeld is ‘uitgesteld loon, net als pensioen’, daar doet hij geen afstand van. Net als bij Diks ging het buiten hem om, op het occulte af: ‘Ik geef mijn gegevens door aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en daar doen ze dan hun voodoo.’

Hoogste tijd om de kwade geesten daar uit te drijven. Mogelijk moet Klaas geofferd. Een rotmaatregel, maar voor het hogere: vertrouwen in politiek. Dat zet je niet te kakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden