ColumnJean-Pierre Geelen

Met de moord op Derk Wiersum heeft ook Vrouwe Justitia een schotwond opgelopen

null Beeld

‘Moord op maat’, heette de tachtigste Baantjer. In de feestuitgave kreeg inspecteur De Cock (‘Met ceeooceekaa’) te maken met een moord op een advocaat. Die goeie ouwe tijd, toen ‘penoze’ nog iets gezelligs had, aan de toog van café Lowietje. Het boek verscheen twee jaar geleden – een omgelegde advocaat was nog vrolijke vakantielectuur.

‘We zijn wakker geworden in een andere wereld’, twitterde een geschokte advocaat woensdag. Fictie was werkelijkheid geworden. Met de moord op Derk Wiersum heeft ook Vrouwe Justitia een schotwond opgelopen. Geschokt mag je zijn, verrast niet. De dreiging hing al tijden in de lucht.

December vorig jaar schreef de NRC over berichtjes van cokeboer Ridouan T. aan een ander kopstuk, ‘Rico de Chileen’: ‘Sir, zullen (we) die kk Plooij laten slapen’. Ondertiteld: of officier van Justitie Koos Plooij niet omgelegd moest worden. Dit jaar zei Nico Meijering, advocaat van crimineel Dino Soerel, dat hij met de dood was bedreigd door Willem Holleeder. Omdat hij voor Soerel optrad.

Het was een code onder criminelen: dit doe je niet, we zijn hier niet in Italië of Colombia. Die code is nu doorbroken. Een wonder dat die zolang standhield, want elke zwakzinnige ‘hitter’ kan bedenken dat ook een advocaat, officier of rechter een mens is van vlees en bloed. Dat bloed kan vloeien, vormt het wezen van de misdaad.

Na de ontzetting, die voortduurt, rezen twee vragen: wie z’n schuld is dit, en wat eraan te doen? Vledder en De Cock gaan vrijuit wegens gebrek aan bewijs, maar media noemden misdaadseries als inspiratiebron voor de ‘mocro-maffia’. Netflix-hit Narcos werd genoemd. Gomorra. Een misdaadjournalist zei dat veel criminelen thuis The Godfather hebben liggen. Al die series ziet mijn buurman ook en dat is een brave burger – totdat het tegendeel wettig en overtuigend bewezen is. Best raar dat op een gemiddeld tv-avondje zo’n twintig moorden aan je voorbijtrekken. Moord en doodslag fascineren niet alleen T. en zijn maten, maar de hele mensheid. Wie daartegen is, moet de hele kunst en literatuur afschaffen. En de mensheid – ben je meteen van alle criminelen af.

Wat te doen? Afgelopen zomer toonde Opsporing verzocht – óók een vorm van vermaak – met nieuwe tekeningen hoe Ridouan er mogelijk nu uitziet, al was met plastische chirurgie natuurlijk alles mogelijk. Bellers meenden hem over de hele wereld te hebben gezien. Ergens in Dubai klonk boven een cocktailtje een schaterlach.

Minister Grapperhaus wil nu een ‘speciale brigade’ die ‘heel gericht de schakel is tussen de digitale recherche en de gewone poten van de politie’. Tsja. Anderen willen het klikkersloon verhogen (2,5 tot 5 miljoen, dreef Peter R. de Vries de prijs op); coke legaliseren; gebruikers leren dat het bloed niet alleen aan hun neusschotje, maar ook aan hun handen kleeft; Netflix verbieden; stoppen met kroongetuigen; criminelen ‘harder aanpakken’, ‘niet buigen voor de boeven’ en ‘strenger straffen’ – de pleiters zeggen het ferm, maar er echoot onmacht. Het zijn pleisters op een open wond; elke ratio legt het af tegen een zwakzinnige met een IQ van onder de 80 en spuuglelijke Louboutins van boven de 800 euro. Dat ook ik niet weet wat werkt, is niet erg. Dat niemand een overtuigend antwoord heeft, is beangstigend.

Met de rug tegen de muur zijn we in elk geval aan één kant gedekt, maar we staan met lege handen. Soms verlang je naar een sterke arm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden