Opinie

Met de kwestie-Moorlag heeft de PvdA zichzelf afgeserveerd

Als de PvdA William Moorlag uit de Kamerfractie zet, zet ze haar eigen geloofwaardigheid op het spel.

William MoorlagBeeld ANP

De volkomen loyale PvdA-bestuurder William Moorlag wordt mogelijk al heel snel, in een vlaag van paniek de eigen fractie uitgezet (Ten eerste, 3 januari). Niets lijkt de PvdA te dol om zo snel als maar mogelijk is weer optisch wit te worden. Een snelle en klinische afrekening met een oudere man met een fout verleden spreekt vast aan.

Lekker. Alleen is het wel afwachten wat het met de geloofwaardigheid van de partij gaat doen. Om te beginnen kan Moorlag vrij gemakkelijk door de feiten worden vrijgepleit. Hij stapte bij Werkvoorzieningsschap Alescon in Assen op een trein die jaren daarvoor door zijn eigen partij in beweging was gezet.

Politieke leedaanzegger

Daarnaast is Moorlag een vleesgeworden partijtijger. Hij is in de afgelopen jaren bij uitstek de man geweest die zonder morren de meest onbezonnen opdrachten van de vorige kabinetten erdoor heeft gejast. Zo heeft de provincie Groningen mede aan hem te danken dat het een schandelijke hoeveelheid windmolens op zijn dak krijgt.

De wens van de partij daalde op Moorlag neer als een gebod. Een 'William, het is nu nodig', was genoeg. Elders wisten de bestuurders vaak een stuk beter wat goed voor de eigen regio was dan William. Of, beter gezegd, William wist ook wel dat de zoemende spektakeltorens vlak achter de huizen in de Groninger streekdorpen niet best waren voor het imago van de buurt. Maar ja, ze hadden hem zelf gezegd dat het moest.

Toen de partij bij de provinciale verkiezingen in 2015 werd gehalveerd, verloor William zijn baan als politieke leedaanzegger. William, als altijd ook begaan met de zorgen van de kleine man, kwam vervolgens in beeld om de gevolgen van een andere inschattingsfout van de PvdA in het kabinet te helpen verzachten, namelijk het overeind houden van bovengenoemd werkvoorzieningsschap.

Alescon had in Midden-Drenthe, in het kader van de door het kabinet ingevoerde Participatiewet, als taak om met een sterk krimpend budget voor een zestal gemeenten zo veel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. En dat in een regio waar het werk niet voor het oprapen ligt.

Het was een politieke opdracht te veel. Crisis en Randstedelijk denken hadden er wetgeving doorgejaagd, waarvan de gevolgen niet bepaald eerlijk over het land werden uitgesmeerd.

Door de ogen van de rechtvaardigheid bezien waren Rutte 1 en 2 een afrekening met de krimpprovincies. Alle troefkaarten werden immers in de Randstad op een hoop gegooid. De opgewekt lintjes knippende minister Schultz, van Infrastructuur, had haar werk op de fiets vanuit haar werkkamer kunnen doen. Zoeken jullie het maar lekker uit, kreeg de provincie te horen.

10 procent

Alescon deed wat het kon. Alleen door de brutolonen te verlagen, dus door ook aan de arbeidsvoorwaarden te morrelen, zouden de werknemers met een vlekje nog een reële kans op werk hebben. Dat vond ook de PvdA. En de FNV vond pas na vijf jaar dat dit eigenlijk niet kon. De PvdA, met voorop FNV-coryfee John Kerstens, vindt pas sinds een paar weken iets. John mag, als de operatie verder vlot verloopt, namelijk Moorlag opvolgen in de Kamer.

Vlak voor Nieuwjaarsdag werd bekendgemaakt dat slechts 10 procent van de mensen die de afgelopen twee jaar via de Participatiewet op zoek moesten naar een baan, er ook daadwerkelijk een gevonden hebben. Nog eens 10 procent van hen werkt in een gesubsidieerde baan. Dankzij mensen als Moorlag. De rest zit thuis. Het afserveren van Moorlag door de PvdA is eigenlijk het afserveren van de eigen partij.

William, trek je, als het niet anders kan, terug als PvdA -Kamerlid. Word loyaal volksvertegenwoordiger. Misschien kun je nog iets rechtzetten uit het verleden.

Jan ten Brummelhuis is ex-PvdA-lid in Groningen.

Jan ten Brummelhuis is ex-PvdA-lid in Groningen.

In de zoektocht naar nieuw elan splijt de kwestie-Moorlag de PvdA: de beroepspolitici op het Binnenhof zien zich geconfronteerd met een nieuw, geharnast partijbestuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden