CommentaarBoerkaverbod

Met de komst van het boerkaverbod is het te hopen dat iedereen zijn best doet om confrontaties te mijden

Een vrouw in een boerka in Rotterdam.  Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Een vrouw in een boerka in Rotterdam.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Heel Nederland is in de ban van het ‘boerkaverbod’, dat vandaag ingaat, behalve de direct betrokkenen. De buschauffeurs, werknemers in de zorg en de ambtenaren in het gemeentehuis die straks de politie kunnen bellen als ze geconfronteerd worden met iemand met gezichtsbedekkende kleding, maken er liefst zo weinig woorden aan vuil. Er is volgens hen namelijk helemaal geen probleem en ze zijn dan ook niet van plan een beroep te doen op de nieuwe wet.

Het aantal boerka- en niqaab-dragers in Nederland is zeer gering, hooguit een paar honderd. Daar werd tot nu toe pragmatisch mee omgesprongen. De politie zelf heeft bijvoorbeeld aparte ruimtes waar de niqaab-draagster alleen een vrouwelijke agent onder ogen hoeft te komen.

Dat er toch een wet is gekomen komt direct voort uit de angst voor het moslim-extremisme. Veel Nederlanders vrezen dat Nederland terug gaat in de tijd, nu een steeds groter deel van de bevolking moslim is en er soms ouderwetse standpunten op na houdt. Er is een sterke behoefte ergens een grens te trekken.

Deze behoefte is te begrijpen, maar het gevaar is dat de nieuwe wet het probleem dat het probeert te bestrijden, alleen maar groter maakt. De tweespalt in de samenleving dreigt verder te groeien. Geert Wilders zit op het vinkentouw om handhaving van de wet te eisen. De identiteit van de betrokken vrouwen wordt teruggebracht tot hun kleding, waarmee dehumanisering dreigt en agressie in de hand wordt gewerkt.

Aan de andere kant staan moslimfundamentalisten die in de wet het zoveelste bewijs zien dat moslims hier niet welkom zijn, maar ook partijen als Nida die hebben beloofd eventuele boetes te betalen. Zij gooien net zo goed olie op het vuur.

Het is te hopen dat iedereen zijn best doet harde confrontaties te mijden. Nederland is groot geworden door tolerantie en pragmatisme, het zou goed zijn als deze oer-Hollandse traditie ook nu overeind blijft. De betrokken buschauffeurs, zorgverleners en ambtenaren kunnen heel goed zelf inschatten wat verstandig is. Daar hebben ze ons niet voor nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden