Met de juiste strategie overwint Macron de oude links-rechtsscheiding

Als hij zijn hand goed uitspeelt, kan president Macron de oude links-rechtsscheiding in de Franse politiek overwinnen, betoogt Philippe Aghion.

Philippe Aghion
Emmanuel Macron levert een speech nabij de piramide van het Louvre op 7 mei. Beeld epa
Emmanuel Macron levert een speech nabij de piramide van het Louvre op 7 mei.Beeld epa

Emmanuel Macron wordt de volgende Franse president, dat is wel zeker. Maar hij moet nog van ver komen om zijn plan te realiseren om Frankrijk van een statische, rigide en sputterende economie te veranderen in een powerhouse Scandinavische stijl, waarin de populisten worden terugverwezen naar de marges van de politiek.

De Franse Nationale Assemblee, die in juni verkozen wordt, staat hem nog in de weg. Wanneer een coalitie van partijen tegen zijn En Marche-beweging wint en de premier mag aanwijzen, krijgt Macron te maken met een periode die wij Fransen cohabitation, een noodzakelijk samenleven, noemen. Macron blijft dan met niet meer dan een vrijwel symbolische rol over, met een vijandige premier die de meeste uitvoerende macht bezit.

Om dit vooruitzicht te ontlopen zal Macrons En Marche! vrijwel uit het niets het parlement moeten gaan domineren. Om een comfortabele meerderheid in het parlement veilig te stellen, zal Macron parlementariërs van andere partijen, van centrumrechts en centrumlinks, zo ver moeten krijgen een coalitie met En Marche! aan te gaan.

Zo'n coalitie zou gegroepeerd zijn rond een beperkt aantal cruciale hervormingen - van arbeidsmarkt, belastingstelsel en onderwijs - die alle deelnemers als prioriteit zien om te komen tot een modernisering van de Franse economie. We hebben het hier dus over 'une majorité de projet'.

François Bayrou van de centristische Mouvement Démocrate steunt Macron al. Anderen van centrumrechts, zoals Jean-Louis Borloo, en van centrumlinks staan ook al in de coulissen te wachten, net als Manuel Valls, de voormalige socialistische premier. En van de centrumrechtse partij Les Républicains hebben Christian Estrosi, president van de regionale raad van Provence-Alpes-Côte d'Azur, Benoist Apparu, en anderen die dicht bij Alain Juppé staan, hun interesse kenbaar gemaakt om na de parlementsverkiezingen mee te werken aan Macrons hervormingen.

Wanneer Macron zijn hand goed uitspeelt en oplossingen biedt, maar daarnaast luistert en de verleiding weet te weerstaan zich als een nieuwe Napoleon te gedragen, zal hij succesvol de oude scheiding in de Franse politiek tussen links en rechts weten te vervangen door een splitsing tussen hervormers en conservatieven. Wanneer hij dit in dienst van zijn gedurfde hervormingsagenda voor elkaar krijgt, zal Emmanuel Macron geschiedenis schrijven en een baken van hoop worden voor progressieven, waar dan ook ter wereld.

Philippe Aghion is hoogleraar economie aan Harvard University, Collège de France, en de London School of Economics.

Vertaling Melle Trap © Project Syndicate

Verder lezen

Frankrijk moet vrezen voor de volgende verkiezingen

Vlak de gestage opmars van Marine Le Pen niet uit, waarschuwt Bram Sommer.

Nog even over die wandeling van Macron

Nog even over die wandeling van Emmanuel Macron naar zijn speech: die duurde dus maar liefst 3,5 minuten. En dan kiezen voor Ode an die Freude als Soundtrack - analyse van een briljante performance.

Franse kranten: kan Macron hopeloos verdeeld land naar zijn hand zetten?

Emmanuel Macron heeft een huzarenstuk geleverd. Drie jaar geleden was hij totaal onbekend bij het grote publiek, nu is hij president, in een land waar je altijd decennia moest meedraaien om het hoogste ambt te bereiken. Hij haalde het Elysée zonder de steun van de gevestigde partijen, met een keiharde pro-Europese campagne die door menige spindoctor als een zelfmoordstrategie zou worden afgedaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden