CommentaarKlaas Dijkhof

Met de hete adem van Baudet in zijn nek begint Dijkhoff met discussie in de VVD

Klaas Dijkhof tijdens het najaarscongres van de VVD. Beeld ANP
Klaas Dijkhof tijdens het najaarscongres van de VVD.Beeld ANP

Fractieleider Dijkhoff van de VVD heeft een discussiestuk geschreven en alleen al dat is goed nieuws. Tot voor kort werd tegenspraak in de VVD gesmoord in dixieland en discipline. Nu is er een uitdager op rechts, die sinds de statenverkiezingen ook nog groter is, namelijk Thierry Baudet. Dijkhoff heeft zelf erkend dat de plotseling opgekomen behoefte aan debat daaraan niet vreemd is.

Van het stuk zelf zullen de mussen niet van het dak vallen. Met zijn eerdere luchtballonnen zoals hogere straffen in allochtone wijken, kreeg Dijkhoff weinig handen op elkaar. Nu probeert hij het met discussievoorstellen. Je moet goed lezen om eruit op te maken dat de vrijheid van onderwijs ter discussie staat; dat de integratie over een andere boeg moet, kun je al close readend ook begrijpen.

Wat er vooral uit opstijgt is dat Dijkhoffs manoeuvreerruimte miniem is. Hij kan zich nauwelijks verwijderen van het regeerakkoord, en afstand nemen van partijleider Rutte zit er evenmin in. En zo is de boodschap dat de VVD van het discussiestuk niet naar rechts gaat om de Baudet-kiezer te behagen, en ook niet naar links. Je zou bijna zeggen: de VVD gaat recht door zee. Veel van wat hier staat, had ook door CDA, D66 of de PvdA kunnen zijn bedacht en dat is precies de zwakte van de huidige middenpartijen.

Een van de onderwerpen waar Dijkhoff niet omheen kon, is wel het standpunt over grote bedrijven. Die moeten eindelijk hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, in ruil voor de grote winsten die ze maken en de belastingvoordelen die ze genieten. De zeperd van de dividendbelasting heeft ook de VVD tot het inzicht gebracht dat de bevolking met die onevenwichtigheid klaar is.

Wat dat aangaat was ook de aandeelhoudersvergadering van ING van dinsdag leerzaam. Institutionele beleggers als pensioenfondsen willen dat het afgelopen is met witwaspraktijken en idiote salarissen voor bankiers die wel heel weinig van de crisis hebben opgestoken. Veel kiezers die sindsdien domweg nee zeggen, doen dat ook omdat ze vinden dat de middenpartijen veel te weinig hebben gedaan om vooral bankiers op hun gedrag aan te spreken. Met de hete adem van Baudet in zijn nek, begint Dijkhoff urgentie te voelen. Daar kan dus nog wel een tandje bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden