CommentaarAustralië

Met de ergste branden ooit, is Australische onwil met klimaatbeleid niet vol te houden

Australië ligt dwars bij elke klimaattop. Met de ergste bosbranden ooit is die onwil niet vol te houden.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Bosgebieden ter grootte van Nederland brandden af in Australië. Even zorgden regen en lagere temperaturen voor een adempauze, maar de ergste bosbranden van het droogste continent ter wereld zijn nog niet voorbij. Vooral door uitstoot van CO2 worden droogte en daarmee de bosbranden in Australië jaar na jaar erger.

Het land loopt bepaald niet voorop als het om klimaatbeleid gaat. Het was een van de grote dwarsliggers bij de recente klimaattop in Madrid waar het zelfs van vals spel werd beschuldigd bij het maskeren van zijn toch al zwakke klimaatplan. Het beschermen van de voor de economie cruciale steenkolenindustrie is wat Australië drijft.

De primaire vertolker van dat sentiment is de Australische premier Scott Morrison – hij nam ooit een stuk steenkool mee naar het parlement als steun aan de kolensector. Dat die steenkool het klimaat dusdanig schaadt dat de komende jaren de Australische zomers nog langer en droger worden, wil er bij Morrison niet in. Hij weigert te geloven dat een ambitieus klimaatbeleid droogte, drinkwaterschaarste en bosbranden kan voorkomen. Zulk beleid vindt hij roekeloos omdat daarmee Australische banen verdwijnen, zonder dat er volgens Morrison iets tegenover staat.

Tot voor kort stond de Australische premier niet alleen. Zijn politieke tegenstander bepleitte strenge klimaatmaatregelen bij de laatste verkiezingscampagne en moest dat met een stevige nederlaag bekopen. Maar nu de vlammenzeeën hoog gaan, tekent zich een kentering af. Prominente brandweerlieden – nu de helden van Australië – verwijten de regering fatale kortzichtigheid. Iedere Australiër heeft beelden gezien waarin brandweermensen fulmineren ­tegen Morrison en weigeren hem de hand te schudden. De premier is niet populair sinds hij op vakantie ging toen de branden al hevig waren. Daarop volgden excuses en een noodfonds van 1,2 miljard euro.

Het is te weinig en het is te laat. Australië kan zich nog aansluiten bij het verstandige deel van de internationale gemeenschap en serieus werk maken van klimaatbeleid dat de uitstoot van broeikasgassen drastisch decimeert. Maar niet met premier Scott Morrison aan het roer.

Robert Giebels

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden