Opinie Commentaar

Merkwaardig dat Rutte III na de dividendschade toch weer zo gehaast te werk is gegaan bij de herstelwerkzaamheden

Premier Mark Rutte tijdens het debat over de dividendbelasting.

Bij het repareren van de dividendschade laat het kabinet de kans schieten om het draagvlak te vergroten.

Toen D66 en de ChristenUnie in de zomer van 2017 aan de formatietafel tegen heug en meug instemden met de afschaffing van de dividendbelasting, voorzagen ze niet hoeveel last ze ermee zouden krijgen. De VVD wilde iets terug in ruil voor het slikken van snellere afbouw van de hypotheekrenteaftrek. De dividendbelasting leek voor de coalitiepartners een betere optie dan bijvoorbeeld een soepeler bonusregime voor bankiers. Als een dief in de nacht sloop de afschaffing van de dividendbelasting het regeerakkoord binnen. Pas in de loop van het afgelopen jaar drong het besef door dat het een riskant politiek avontuur was, niet het minst door de schimmigheid over de achterliggende lobby.

Daarom is het merkwaardig dat de coalitie nu, na de intrekking van het plan, toch weer zo gehaast te werk is gegaan bij de herstelwerkzaamheden. De politieke logica schrijft voor dat de VVD aan zet was. Wie een steen uit het bouwwerk verliest, mag er eentje terugzetten. En de VVD had lastenverlichting voor het bedrijfsleven hoog op het prioriteitenlijstje staan.

Minder logisch is de uitkomst, waarover kennelijk niet eens meer echt onderhandeld hoefde te worden: een kale, visieloze lastenverlichting zonder hoger doel, behalve dan het verbeteren van het ‘vestigingsklimaat’. Daarmee is de lucht binnen de coalitie weliswaar geklaard - anders dan afschaffing van de dividendbelasting stond verlaging van de vennootschapsbelasting wel in drie van de vier verkiezingsprogramma’s - maar veel verder dan de eigen kring heeft de coalitie ook niet gekeken. Als tenminste een deel van de lastenverlichting was ingezet om vergroening door ondernemers te stimuleren, gerichte werkgelegenheid te creëren of de echte kleine ondernemers een duwtje in de rug te geven, was het voor de oppositie veel moeilijker geworden om boos te blijven. Dan had het kabinet met het oog op de eigen daadkracht het wankele fundament in beide Kamers misschien wat kunnen verstevigen.

Daar heeft Rutte III deze week een grote kans laten schieten. In het voorjaar, als de nieuwe verhoudingen in de Eerste Kamer duidelijk zijn, zal blijken hoe groot de gevolgschade is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.