LezersbrievenVrijdag 14 februari

Mensen zijn veel complexer dan productiemiddelen of ‘goed’ voor de economie

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 14 februari

Redactie
Poolse seizoenarbeiders aan het werk in het Gelderse Puiflijk. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Poolse seizoenarbeiders aan het werk in het Gelderse Puiflijk.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag

In het kader van een nieuw immigratiebeleid heeft Maarten Groothuizen (D66) zijn licht opgestoken bij het bedrijfsleven. Die vertellen hem dat ze ‘meer handjes nodig’ hebben. D66 heeft bedacht hoe je aan ‘die handjes’ kunt komen. Juist, door een innovatief migratiebeleid. Wanneer mensen het over ‘handjes’ hebben, maar ook in populair managementjargon, over ‘poppetjes’, dan raakt dat bij mij een open zenuw. Door mensen te reduceren tot abstracte termen zoals handjes en poppetjes, kan je menen economische problemen op te lossen, maar het gaat wel gewoon over mensen die veel complexer zijn dan productiemiddelen of ‘goed’ voor de economie.

Het probleem is dat veel werkgevers wel de lusten willen, maar niet de lasten. De sociale problemen zoals huisvesting en integratie zijn dikwijls niet aan hen besteed. Die problemen mogen we als samenleving oplossen, die vallen voor werkgevers onder onkosten en die willen zij zoveel mogelijk buiten de deur houden.

D66 zou wat mij betreft een wat holistischere benadering mogen kiezen die meer recht doet aan de mens, recht doet aan de migrant en aan alle Nederlanders.

Leon Pluijmen, Broek op Langedijk

God

Prachtige foto van de aarde in de Volkskrant. Onze planeet gereduceerd tot een minuscuul klein stipje, de Pale Blue Dot, vastgelegd door Nasa’s ruimtesonde Voyager. Maar hoe ik ook zocht, ook in deze onmetelijke ruimte viel in de verste verte geen God te bekennen. Waar moeten we in hemelsnaam nu nog zoeken?

Martin de Ruijter, Udenhout

Ontroerend

Ik ben stomverbaasd over het naïeve commentaar van Fons van Westerloo, die het ‘bijna ontroerend’ vindt dat Matthijs van Nieuwkerk niet kiest voor het geld van RTL. Hier een bericht voor Van Westerloo: Nederland heeft vele talentvolle mensen, die hun talenten in het bedrijfsleven of op de vrije markt goed te gelde hadden kunnen maken, maar die gekozen hebben voor inhoud, inspiratie en bevlogenheid en (je zou bijna zeggen: dus) voor een lager (soms zelfs veel lager) salaris dan ze elders hadden kunnen pakken. En dan hebben we het natuurlijk over de mensen die werken in zorg, onderwijs, wetenschap, kunst & cultuur, openbaar bestuur.

Van Westerloo laat zich met zijn ontroering wel erg makkelijk in de geldzuchtige ziel kijken. Het begint zo langzamerhand de norm te worden: als je als financieel succesvol mens afziet van nog meer geld en kiest voor de inhoud ben je een held. Laten we het omdraaien: al die mensen die van het begin af aan kiezen voor inhoud en afzien van het grote geld, dat zijn de helden. Van Nieuwkerk doet gewoon wat hij moest doen en dat doet hij goed.

Jaap Lampe, Haarlem

Verstandig

Matthijs van Nieuwkerk gaat misschien niet voor het grote geld, maar wel tegen een beter uurtarief. Als je vijf dagen in de week vorm geeft en in het keurslijf woont van De Wereld Draait Door, verlang je rond je 60ste dringend naar vrijheid in tijd. Dan geeft 194 duizend voor één dag werken een beter uurtarief dan vijf dagen voor 600 duizend.

‘Tijd is ook kapitaal’, meldt Van Nieuwkerk aanvullend en heel verstandig.

Kees de Jong, Utrecht

Levende slaven

Slavernij splijt Amsterdamse raad. Het gaat hier om slavernij in een ver verleden. Sylvana Simons en Gloria Wekker zetten zich met grote ijver in voor een onderzoek naar de rol van het Amsterdamse stadsbestuur in het slavernij- verleden. Dat siert hen.

Heden ten dage is er nog steeds slavernij, waar wij, net als in het verleden, rijk van worden. Denk aan de hemeltergende arbeidsomstandigheden, de meer dan belabberde ‘salarissen’ en de kinderarbeid in de lage-lonenlanden. Als Simons en Wekker daar hun energie voor in zouden zetten, zou mensenleed verminderd kunnen worden. Levende slaven. De slaven uit het verleden zijn allang dood en begraven, laat hen respectvol aan historici.

Leon Rodenburg, Scheveningen

Voetbalslaaf

Voetballer Thomas Bruns stelt dat hij als professioneel voetballer een goedbetaalde slaaf is. Blijkbaar heeft hij op school niet zo goed opgelet toen de slavernij werd behandeld. Had hij wel opgelet dan had hij geweten dat het kenmerkende van een slaaf is dat die gedwongen wordt om onvrijwillig en onbetaald arbeid te verrichten.

Het feit dat Bruns binnen enkele jaren voor vijf verschillende clubs heeft gespeeld heeft dus niets te maken met slavernij maar waarschijnlijk alles met zijn kwaliteiten als voetballer.

Marcel Besselink, Uithoorn

Michelle Obama

Columnist Stephan Sanders beschouwt de Amerikaanse president Donald Trump als een acuter probleem dan de opwarming van de aarde. Terecht vindt hij dat de Democraten bij de voorverkiezingen niet de indruk wekken Trump te kunnen verslaan. Er bestaat daarom behoefte aan een kandidaat die dat wel zou kunnen. Europa en omstreken zouden er zeker bij gediend zijn als Ursula von der Leyen en Christine Lagarde, die beiden zeker contact met haar onderhouden, Michelle Obama vragen zich kandidaat te stellen voor de Democraten. Dan is de kans dat Trump wordt verslagen substantieel.

Hans Post, Vorden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden