Opinie

Mensen uit het Rifgebergte verdienen onze solidariteit

Al maanden vinden er in het noorden van Marokko demonstraties plaats. De demonstranten aldaar voeren actie voor de meest basale dingen. Na het vernemen van de demonstraties was de eerste reactie van ondergetekenden: eindelijk.

Adam Ahajaj en Yassine Robio
Riffijnen protesteren in Imouzren tegen de Marokkaanse overheid. Beeld afp
Riffijnen protesteren in Imouzren tegen de Marokkaanse overheid.Beeld afp

Eindelijk durft een groter deel van het Riffijnse volk op te komen voor haar rechten. Al jarenlang wordt het volk aldaar zoet gehouden met beloftes. De mensen pikken het terecht niet meer.

De gronden waarop de demonstraties gebaseerd zijn, zijn legitiem. Er worden geen onredelijke eisen op tafel gelegd, men pleit slechts voor bestaanszekerheid. Wat het Riffijnse volk concreet wil? Betere zorg, betere infrastructuur, beter onderwijs, meer werkgelegenheid en vooral minder corruptie. Het zijn geen uit de lucht gegrepen punten. Het zijn mensenrechten, vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, het Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten en het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten. Deze moeten door VN-lidstaat Marokko - dat de laatste twee genoemde verdragen heeft geratificeerd - in acht worden genomen.

Van oudsher zijn er in Marokko mensen die graag het beeld creëren van 'Noord' tegen de 'de rest', een tegenstelling die vooral gemaakt wordt door zij die daar baat bij hebben. Wat op dit moment opvalt, is juist de saamhorigheid en de solidariteit van mensen uit heel Marokko met de Riffijnen. Zie ook de massale demonstraties in steden als Rabat en Casablanca. Deze saamhorigheid, in combinatie met volle steun afkomstig van de Europese Marokkanen, zou er naar onze mening toe kunnen leiden dat er deze keer echt iets gaat veranderen. Het lijkt er namelijk op dat de Marokkaanse autoriteiten vooral erg gevoelig zijn voor de geluiden afkomstig van het Europese front. Ons inziens zouden de Europese Marokkanen zich juist daarom nóg beter en meer moeten laten horen.

De gebeurtenissen in het noorden van Marokko laten zich samenvatten in een aantal woorden: verheffing, emancipatie en gelijkheid. Als we naar de geschiedenis van de mens op aarde kijken, kunnen we concluderen dat de strijd voor verheffing, emancipatie en gelijkheid al zo oud is als de mensheid. De historie leert ons dat een dergelijke strijd alleen gewonnen wordt op het moment dat de onderdrukte steun en solidariteit vindt bij anderen. Juist daarom zijn wij van mening dat het essentieel is dat de Europeanen met een Marokkaanse achtergrond als één blok en in grote getale laten zien achter de demonstraties in Marokko te staan.

Juist wij, de mensen die het geluk hebben in een land te leven waar goede zorg en een goede bestaanszekerheid de norm is, hebben de plicht ons solidair en empathisch op te stellen met de Riffijnen en deze solidariteit en empathie uit te dragen. Alleen op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat pogingen voor meer gelijkheid daadwerkelijk resulteren in meer gelijkheid.

Adam Ahajaj en Yassine Robio, studenten rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden