ColumnMax Pam

Menig democratisch gekozen politicus zou zijn handen dichtknijpen met Winnie de Poeh als metgezel en ijkpunt

null Beeld
Max Pam

Winnie de Poeh is beslist niet de eerste stripfiguur die door de boven ons gestelden niet op prijs wordt gesteld. Zelfs Mickey Mouse, de meest geliefde stripfiguur onder alle kinderen, heeft het moeten ontgelden. Zo verklaarde de Saoedische sjeik Muhammad al-Munajid in 2008 dat Mickey Mouse dood moest, aangezien muizen volgens de Koran onrein zijn. Hoe de sjeik dacht zijn plan te verwezenlijken, is nooit duidelijk geworden. Hij had een tegenfilm kunnen maken waarin Tom van Tom and Jerry zonder pardon Mickey Mouse had opgegeten, maar zover is het nooit gekomen.

Overigens kwam diezelfde sjeik in 2009 weer in het nieuws toen hij verklaarde dat de 72 maagden, die een jihadist in het paradijs ontvangt, blank zijn en niet zwart, Indiaans, Arabisch of Iraans. Werk aan de winkel dus voor degenen die bezwaar hebben tegen witte privileges. Bovendien zei Munajid dat deze maagden niet menstrueren, plassen of poepen en geen kinderen baren. ‘Ze wachten de hele dag in hun tent tot hun man thuiskomt. Ze slaan hun ogen neer en hun echtgenoot is de enige die zij aankijken.’

Welke gezonde Hollandse jihadist wil dat niet?

Sommige strips worden op den duur incorrect, zoals Kuifje in Afrika, waar de negertjes nog rondlopen zoals in de koloniale tijd. De raket in het Kuifje-album Raket naar de Maan schijnt trouwens geboetseerd te zijn naar de V2 van Wernher von Braun. Ook tegen Asterix bij de Britten is bezwaar gemaakt. De Britten zouden te karikaturaal zijn neergezet, maar die storm woei over omdat de filosoof Bertrand Russell eens heeft gezegd ‘dat je over geen enkel volk mag generaliseren, behalve over de Britten’.

En dan is er nu het geval van Winnie de Poeh die China niet meer in mag. Winnie zou uiterlijk te veel lijken op de grote Chinese leider Xi Jinping, met als gevolg dat de Disney-film Christopher Robin, met Winnie in de hoofdrol, wegblijft uit de Chinese bioscopen. In The China Digital Times vond ik een overzicht van hoe het allemaal tussen Winnie en Xi is ontspoord. Het is inderdaad begonnen bij Xi Jinpings ontmoeting met Obama in 2013. Qua houding leek de foto van de wandelende Xi en Obama precies op een tekening van Winnie en zijn vriendje Teigetje. Ook andere staatshoofden flankeerden daarna Xi Jinping, de wereld als schouwtoneel van gezellige stripfiguren.

De druppel die de emmer deed overlopen was een speelgoedautootje, waaruit het hoofd van Winnie stak, een ontwerp dat volgens de censoren geïnspireerd moest zijn op een parade die door de Chinese leider was afgenomen. Het speelgoed ging uit de handel, Winnie in de ban, en het plaatje van Xi in dat autootje werd de meest verboden afbeelding op het Chinese internet.

De vraag is niet of Xi op Winnie lijkt - ik vind van wel -, de vraag is waarom het überhaupt wordt verboden de grote leider te vergelijken met zo’n aandoenlijke stripfiguur. Menig democratisch gekozen politicus zou zijn handen dichtknijpen met zo’n sympathieke beer als metgezel en ijkpunt. Zo niet Xi Jinping. Hij haakt niet naar sympathie en populariteit onder het plebs. Hij is namelijk baas in deze dictatuur, niemand tast hem aan in zijn eer en jij moet verder je kop houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden