Opinie

Melkveehouder wordt neergezet als uitbuitend wezen

Melkveehouders worden neergezet als economisch berekenende wezens. Maar koeien kunnen ons voedsel alleen maar efficiënt produceren als ze een topverzorging krijgen.

De koe op deze foto komt niet voor in het verhaal. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De koe op deze foto komt niet voor in het verhaal.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het schooljaar duurt nog een maand, dan nemen we afscheid voor een periode van zes weken. De juf zwaait de klas uit; zij en haar klas hebben het afgelopen jaar een band opgebouwd. De klas gaat een andere juf tegemoet, dus wordt die band aan het einde van het schooljaar verbroken. Iedereen gaat van een verdiende vakantie genieten en dan op weg naar de volgende uitdaging.

Wij hebben een melkveebedrijf. Gisteren is Rika 146 weggegaan, naar het slachthuis. Iemand vroeg ons: hoe kunnen jullie dat doen, een koe wegdoen, hebben jullie geen binding met deze koe?

Misschien lijkt dat een logische redenering, maar dit is voor ons een schokkende vraag.

Wegwerpkoe

Natuurlijk hebben wij een binding met die koe. Ze is in 2005 geboren, ze heeft zeven kalfjes ter wereld gebracht. Bijna tien jaar lang, zeven dagen per week, 24 uur per dag, hebben we voor haar en voor alle andere koeien op ons bedrijf gezorgd. Bij het afkalveren; als het nodig was hielpen we haar en haar kalfje - ook midden in de nacht - ook als we eigenlijk andere plannen of verplichtingen hadden.

Als ze ziek was, lieten we de veearts komen. Als ze een zere poot had, ging ze in de klauwbekapbox voor een pedicure. Maar nu is het genoeg voor Rika. Een gemiddelde melkkoe in Nederland baart drie kalfjes en de gemiddelde leeftijd is 5,9 jaar. Rika heeft het dankzij haar verzorging veel beter gedaan dan de gemiddelde koe. Het opstaan valt Rika nu zwaar en het lopen naar het voer gaat niet meer zoals toen ze nog jong was. Ze wordt mager.

In twee afleveringen van het tv-programma Zembla werd gesproken over wegwerpkoeien. Volgens deze standaard zou Rika een wegwerpkoe zijn. Na een leven van bijna tien jaar, het krijgen van vijf stierkalveren en twee vaarskalfjes en het produceren van meer dan 54 duizend kilo melk. Dankzij haar eindbestemming kunt u bij de slager terecht voor een verantwoord pondje rundergehakt.

Uitbuitende wezens

Het programma Zembla heeft in twee uitzendingen een beeld proberen neer te zetten van de hedendaagse melkveehouderij. Dit geeft een heel vertekend beeld waarin geen enkele melkveehouder zich kan herkennen. Er worden door de redactie selecties gemaakt in beelden en uitspraken waardoor melkveehouders worden neergezet als economisch berekenende en uitbuitende wezens. Iedereen mag een boterham verdienen aan wat hij of zij in het dagelijks leven doet, maar zodra iemand dieren gaat houden als beroep of als ondernemer is dat niet geoorloofd.

Naast het selectieve beeld wordt niet meegeteld dat de Nederlandse melkveehouder voldoet aan de hoogste eisen van dierenwelzijn en milieuwetgeving. Zembla wil u laten geloven dat zodra er meer dan 250 koeien op het bedrijf aanwezig zijn dit een bedreiging voor de samenleving is.

Nostalgie

In onze maatschappij zijn we blij met innovatie, efficiëntie en schaalvergroting in alle bedrijfstakken. Maar als het gaat om het boerenbedrijf lijkt men terug te willen naar de nostalgie van vroeger toen de koeien de hele winter aangebonden stonden en met de hand gemolken werden. De landbouwuniversiteit in Wageningen is een van de meest innoverende universiteiten op het gebied van veehouderij en voedsel ter wereld. Toch lijkt het alsof we er zelf niet van mogen profiteren.

Het is beter om zelf een beeld te vormen van de melkveehouderij en zelf eens rond te kijken op een bedrijf. Een kritische burger kan het best zelf ervaren hoe er wordt omgegaan met deze geweldige dieren die een topprestatie neerzetten door hun verantwoorde en efficiënte productie van ons voedsel. Zij kunnen dit alleen als ze een topverzorging krijgen.

Gelukkig lopen in onze stal nog twee dochters van Rika 146. Dat zijn Rika 149 en Rika 153. Er lopen ook al twee dochters van Rika 149, dit zijn Rika 151 en Rika 156. Zij zijn jong en vol kracht. Wij gaan er voor zorgen dat die net zo'n verantwoord leven en verzorging krijgen als Rika 146.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden