Meldpunt misbruik stages is geen luxe

Begin 2013 bereikte de jeugdwerkloosheid in Nederland haar dieptepunt; één op de zes jongeren zat zonder werk, afgestudeerden kwamen met hun diploma een veel te krappe arbeidsmarkt op en konden niet aan de slag, simpelweg omdat de banen er niet waren.

Jongen loopt stage. Beeld anp

In plaats van bij de pakken neer te zitten probeerde een deel van deze jongeren in afwachting van een betere arbeidsmarkt ervaring op te doen in hun vakgebied onder het mom van een 'stage'.

FNV Jong zag echter veel misbruik van deze afgestudeerde jongeren: er werd hen niets betaald en het ontbrak aan begeleiding. Er waren geen regels rondom deze werkervaringsplekken, waardoor deze jongeren soms veel te lang een reguliere arbeidsplek bezetten zonder de zekerheden die daar bij horen: een contract en salaris. Dit was voor FNV Jong reden om in actie te komen.

Samen met hoogleraar Ton Wilthagen en CNV Jongeren lanceerden wij de Startersbeurs als tijdelijke crisismaatregel. De Startersbeurs was een betaalde werkervaringsplek onder strikte voorwaarden van maximaal 6 maanden, waarin jongeren in de gelegenheid werden gesteld om relevante werkervaring op te doen en te werken aan hun professioneel netwerk en competenties.

Betaalde baan

Gemeenten en bedrijven maakten samen afspraken over werkervaringsplekken, waar het leerelement centraal stond. Ruim tweederde van de deelnemende jongeren gaf aan dankzij deze ervaring binnen drie maanden na het afronden van de beurs een betaalde baan gevonden te hebben.

Guus Christiaans (O&D, 23 juni) merkte na de lancering al terecht op dat werkgevers misbruik kunnen maken van de kwetsbare positie van jongeren en dat jongeren meer gebaat zijn bij een echte startersfunctie. Daar sloten we ons toen - en nog steeds - helemaal bij aan. Nu de economie aantrekt zouden jongeren moeten profiteren en is een maatregel als de startersbeurs niet meer nodig. Dit schreven we eerder dit jaar ook al in een brief naar de Tweede Kamer.

Daarnaast zien we dat veel werkgevers de regels van de startersbeurs negeren en jongeren toch een onderbetaalde werkervaringsplek bieden, waar het leren niet centraal staat en waar eigenlijk een startersfunctie voor zou moeten bestaan.

FNV Jong zag veel misbruik bij afgestudeerde jongeren: er werd hen niets betaald en het ontbrak aan begeleiding. Beeld thinkstock

Uitbuiting

Regulering en handhaving zijn dus hard nodig, maar blijven op dit moment uit. Dit is precies wat FNV Jong wil aankaarten met het Meldpunt Stagemisbruik dat we vorige week hebben gelanceerd. We krijgen verhalen binnen over werkgevers die op de vijftien medewerkers veertien stagiairs rond hebben lopen, over jongeren die geld mee moeten nemen om ervaring op te mogen komen doen en over collega's die precies hetzelfde werk doen maar wel een contract hebben. Deze uitbuiting moet stoppen.

We roepen jongeren met slechte ervaringen met werkervaringsplekken op om hun verhaal te sturen naar meldpunt@fnvjong.nl. Met elkaar kunnen we er dan voor zorgen dat de politiek deze misstanden aanpakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden