ColumnSheila Sitalsing

Meer winstbelasting: geen aderlating voor de grote jongens, wel een maatregel waarmee je mooie sier maakt bij de gewone mensen

Over de vraag hoe, wanneer en onder welke invloeden het derde kabinet van Mark Rutte almaar verder is opgeschoven naar wat vroeger ‘links’ heette, zal later ongetwijfeld een boeiende studie worden geschreven. Het zal onderdeel zijn van een langlopende serie over de formidabele wendbaarheid van de man die al negen jaar premier van dit land is. Laat ik het zo zeggen: Rutte en zijn vezels hebben een lang en kronkelig pad bewandeld sinds zijn belofte, lang geleden, dat hij dingen zou doen waar rechts Nederlands de vingers bij zal aflikken.

Over vroemvroem met 130 kilometer per uur, de oude totempaal van de VVD, hoor je tegenwoordig stukken minder dan over CO2-heffingen voor de industrie en andere milieuzorgen. Lagere winstbelasting voor bedrijven: opgeschort omdat de gewone man even voor gaat. Vestigingsklimaat: hoor je weinig meer van; de premier gaat tegenwoordig tekeer tegen zakkenvullende ceo’s die hun uitgebuite employees te weinig loonsverhoging zouden geven. Weinigen verstaan de tijdgeest zo goed als Mark Rutte.

De jongste wending, zo berichtte de NOS woensdagmiddag, betreft het overnemen van een plan van GroenLinks om multinationals met een hoofdkantoor in Nederland meer belasting te laten betalen. Shell, Akzo en Philips – in korte tijd in Den Haag uitgegroeid tot de verzinnebeelding van het kwaad – mogen dan vanaf 2021 niet langer verliezen die ze in verre buitenlanden maken zomaar aftrekken van de winst in Nederland.

Jarenlang hebben ze in Den Haag geschaafd aan het belastingbeleid, alles ten behoeve van wat in bepaalde kringen ‘de bv Nederland’ wordt genoemd, het enige klimaat dat telde was het vestigingsklimaat, want wat goed is voor het vestigingsklimaat is goed voor alle mensen, zo was het motto.

Toen eerder dit jaar bleek dat bedrijven keurig gebruikmaakten van de voor hen uitgestippelde routes, met als gevolg dat Shell in Nederland rond de nul euro winstbelasting betaalt, schraapte het parlement de kilo’s boter van het hoofd en ging het verontwaardigd doen. ‘Het kan niet zo zijn dat’ janken – terwijl uit alles bleek dat het heel goed kon, sterker dat het al jaren aan de gang was.

Nu vindt dus ook het kabinet dat het niet zo kan zijn dat. In het Belastingplan 2020, dat volgende week samen met de Miljoenennota verschijnt, zal volgens de berichten staan dat faillissementen in het buitenland niet langer onbeperkt voor rekening mogen komen van de hoofdkantoren in Nederland.

Voor Shell zou dat betekenen dat het op termijn vermoedelijk een paar honderd miljoen euro belasting zal moeten betalen. Dat is drie keer hoesten voor zo’n concern, hoorde ik iemand uitleggen op BNR Radio, dus van het gevreesde wegjagen van bedrijven zal het wel niet komen.

Geen aderlating voor de grote jongens dus, wel een maatregel waarmee je mooie sier maakt bij de gewone mensen, als kabinet. De mensen die behoren tot de middenklasse, zoals de ‘gewone normale Nederlander’, het ‘goede volk’ en ‘de hardwerkende Nederlander’ tegenwoordig is gaan heten – let op dat woord, het zal rond Prinsjesdag zo vaak vallen, dat straks niemand er meer toe zal willen behoren. De arme koning zal het minstens drie keer moeten uitspreken in zijn troonrede.

De top van Shell zal deze fase knarsetandend uitzitten. Hun tijd komt heus wel weer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden