Meer vrouwen op de radio? 'Ik heb nooit harder moeten werken dan mannelijke collega's'

Drie vrouwelijke dj's reageren op het betoog van hun collega Roosmarijn Reijmer dat er te weinig vrouwen op de radio te horen zijn.

3FM dj Roosmarijn Reijmer tijdens haar 24 uurs Challenge voor Serious Request.Beeld anp

In een interview in NRC Handelsblad pleit 3FM-dj Roosmarijn Reijmer voor veel meer vrouwen op de radio. Ook zegt Reijmer dat er dit jaar een vrouw in het Glazen Huis moet. 'Ik hoef het niet zelf te zijn, maar moet je eens kijken hoeveel goeie vrouwen we bij 3FM hebben lopen. Er is nu echt geen enkel excuus meer.' Ook vindt de radio-dj dat een vrouw in de dagprogrammering van 3FM moet.

Reijmer begon veertien jaar geleden als eerste vrouwelijke muzieksamensteller bij 3FM, ze probeerde altijd 'one of the guys' te zijn. 'Het betekende dat ik een hoop foute grappen moest doorstaan', vertelt Reijmer. 'Ik had mezelf erop getraind die grappen te negeren, en ze zeiden tegen me: ach, jij telt niet, jij bent toch een van de mannen. Pas onlangs besefte ik: nee, dat ben ik helemaal niet.'

Op de vraag hoe het kan dat, volgens een berekening van De Correspondent, op 3FM slechts een op de vijf gedraaide artiesten vrouw is, antwoordt Reijmer: 'In het aanbod aan muziek dat we krijgen van platenmaatschappijen is slechts ongeveer een kwart vrouw, en doorgaans hoor je dat ook op de zender.' Zelf heeft Reijmer in haar programma 'stiekem een quotum van eenderde aan vrouwelijke artiesten'. Volgens haar doet niemand anders dat op de Nederlandse radio. En waarom niet? 'Omdat je in de industrie altijd hoort dat vrouwenstemmen irritant zouden zijn. Dat zou blijken uit een onderzoek dat ik in al die jaren dat ik hier werk nog nooit uit een la heb zien komen. Dus heb ik bij wijze van experiment dit jaar een keer of acht een uitzending gemaakt met alleen maar vrouwenstemmen. En denk je dat het ook maar één iemand is opgevallen? Helemaal niemand. Nie-mand.'

Reacties uit de radiowereld

Eva Koreman 3FM-dj bij BNN/VARA

'De discussie dat er weinig vrouwen bij de radio zitten, loopt al langer. Ik ben trots op Roosmarijn dat ze in één klap een onderzoek, waaruit zou blijken dat vrouwenstemmen irritant zijn, van tafel heeft geveegd. Niemand heeft dat onderzoek ooit gezien.

In de radiowereld was het lang de algemene regel dat je niet twee vrouwelijk artiesten na elkaar draait.

Ik heb mij meer moeten bewijzen dan mijn mannelijke collega's, ik heb veel harder moeten werken. Ik kreeg vroeger vaak kritiek in relatie tot mijn geslacht. Zo zei een jongen eens dat dj'en een mannenvak was. Ik schrok me kapot. Ik heb hem midden in de nacht teruggebeld en gezegd dat ik gekwetst was.

Eva Koreman.Beeld anp

Ik vind het belangrijk dat vrouwen te horen zijn in de dagprogrammering. Dan fungeren zij als rolmodel. Toen ik begon met radiomaken had ik nauwelijks vrouwen als voorbeeld. Het radiolandschap is nu aan het veranderen. Ik geloof dat de radiowereld eindelijk erkent dat er op veel vlakken, naast de scheve man-vrouwverhouding, gebrek is aan diversiteit. Hilversum is erg wit en geen afspiegeling van de maatschappij.

Hoe het komt dat de man-vrouwverhouding bij nieuwsradio anders is? De weg er naartoe is anders. Vanuit de journalistiek kun je makkelijker doorstromen naar bijvoorbeeld Radio 1. Zo'n traject ontbreekt bij muziekradio.'

Willemijn Veenhoven, presentatrice op Radio1

'De radiowereld een mannenwereld? Nee joh, kijk naar de programmering van Radio 1. Jurgen van den Berg zit in de ochtend tot half tien, Sven Kockelmann is nog een half uurtje te horen en zelf presenteer ik samen met Patrick Lodiers De Nieuws BV. En verder zijn er alleen maar vrouwen op zender. Bij de nieuwsradio, in elk geval bij Radio 1, zitten veel vrouwen. Ik heb nooit harder moeten werken dan mijn mannelijke collega's.'

Willemijn Veenhoven.Beeld anp

Jorien Renkema 3FM-dj bij AVROTROS
'Bij 3FM werken achter de schermen veel vrouwen. Het is geen mannenbolwerk, maar ik begrijp dat dat wel de opinie is omdat luisteraars vaker mannen horen. De man-vrouwverhouding is langzaam aan het veranderen. Daar pluk ik, als jonge generatie, de vruchten van. Er komen steeds meer vrouwen op zender. Bij 3FM krijgen we vaker eerlijke kansen. Ik denk niet dat vrouwen worden neergezet omdat ze vrouw zijn; er wordt gezien dat ze ook iets kunnen. Persoonlijk heb ik me nooit benadeeld gevoeld als vrouw, maar daarmee spreek ik alleen voor mezelf, ik spreek Roosmarijns verhaal niet tegen.

Roosmarijn wil een vrouw in de dagprogrammering op 3FM. Daar ben ik het absoluut mee eens. Als daar een plek vrijkomt, moet daar zeker een vrouw komen. Een vrouw in de dagprogammering heeft een voorbeeldfunctie en kan meisjes inspireren om ook iets met radio te doen, en dat heeft een sneeuwbaleffect. Een radiostation moet een afspiegeling zijn van de maatschappij.

Jorien RenkemaBeeld 3FM/Sophie Hemels

Het tijdstip waarop ik radio maak, tussen 00.00 uur en 02.00 uur, is te gek. Maar iedere radiomaker heeft uiteindelijk als hoofddoel om door te stromen naar de dag. Dat is het hoogtepunt in je carrière.

Een vrouw in het Glazen Huis lijkt me te gek. Annemieke Schollaardt zat er in 2009 al in en eerder ook Claudia de Breij. Het wordt weer tijd voor een vrouw in het huis. We hebben genoeg goede vrouwen bij 3FM: Eva Koreman, Angelique Houtveen, Saskia Weerstand, noem maar op.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden