LezersbrievenDonderdag 28 mei

Meer kunstdocenten in het onderwijs

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 28 mei.

Redactie
Twee leraressen groeten de kinderen die thuis digitale les krijgen. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Twee leraressen groeten de kinderen die thuis digitale les krijgen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

In de Volkskrant is het aanvullen van het lerarentekort door onbevoegden verkeerd uitgelegd. Met theaterdocenten, ­muziekleraren of ict-experts zou sprake zijn van ‘professionals’ van buiten het onderwijs. Los van de denigrerende aanhalingstekens, zijn theaterdocenten en muziekleraren, als ook docenten dans en beeldende kunst en vormgeving, volledig bevoegd mede dankzij een vierjarige hbo-opleiding. Zij zijn niet van buiten het onderwijs en worden juist een aanzienlijk deel van hun studie via stages voorbereid op en geschoold in het leraarsvak.

Dat het lerarentekort pas echt ingelopen kan worden door het aantrekkelijker maken van het vak (waardering, salaris) neemt niet weg dat kunstdocenten een veel prominentere rol kunnen spelen in het onderwijs en daarmee het lerarentekort terugdringen.

Het gaat in het onderwijs in wezen om het aanleren van culturele vaardigheden, waarbij spreken, lezen, schrijven en kijken, luisteren en bewegen het kinderen mogelijk maken deel te nemen aan de maatschappij. Vanaf het eerste moment, als met baby’s wordt geknuffeld, wanneer er voor hen wordt gezongen, iets later als er met hen wordt gedanst, plaatjes gekeken, als er wordt voorgelezen, komen ze in aanraking met het werk van kunstenaars: illustratoren, dichters, schrijvers, muzikanten. Het is niet moeilijk om taal en lezen te verbinden met literatuur en poëzie en schrijven met tekenen. Verhalen vertellen motiveert tot navertellen, spelen en illustreren. Leren rekenen begint met plaatjes, later met symbolen, vormgegeven door kunstenaars. Kennis nemen van de wereld en van vroeger gebeurt door te lezen, te kijken en te vertellen. Er is een directe relatie tussen lichamelijke oefening, bewegen en dans.

In het onderwijs draait het in feite meer om de kunsten dan waar nu het accent op ligt, ook als het gaat om het zogenaamde kerncurriculum. Daarom zou het eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn dat kunstenaars en kunstdocenten meer betrokken worden bij het onderwijs. Het onderwijs zou er goed aan doen hen meer dan nu in te schakelen. Kunstenaars en kunst­docenten zouden juist nu nadrukkelijker hun diensten kunnen aanbieden.

Fred Wartna, Rotterdam

Arbeidsmigranten

Arbeidsmigranten is een onderwerp waarvoor we liever onze ogen en oren willen sluiten. Die hebben we nodig voor onze laagst betaalde arbeid. Zonder arbeidsmigranten geen vlees, champignons, aardbeien, asperges, bloemen. Maar zonder arbeidsmigranten ook geen postorderbedrijven en geen biologische landbouw.

Het werk dat we zelf niet willen doen, laten we een arbeidsmigrant doen. Dit systeem kan niet langer houdbaar zijn. Want als er geen Polen meer willen komen, dan nemen we Roemenen of Bulgaren. En dan roepen we af en toe voor de sier nog dat ze onze banen afpakken.

Wat is de oplossing? Een oplossing moet out of the box komen. Laat iedereen een bepaald aantal maanden in zijn of haar arbeidzame leven een soort maatschappelijke stage doen bij boeren of anderszins in de keten van voedselproductie. Bijkomstig voordeel is dat de bewustwording van het proces groter wordt en dat voedsel beter wordt gewaardeerd.

Carla Dekker, Zeewolde

Bedrijfsartsen

De bedrijfsartsen in Nederland klagen dat zij niet meer als tussenpersoon worden gebruikt wanneer een werknemer een coronatest moet ondergaan. Vanaf juni kan iedereen met klachten zonder verwijzing naar een testlocatie gaan. Dit helpt natuurlijk enorm om tijd te sparen.

Ja, dat de bedrijfsarts dan 80 euro per (overbodig) consult zal mislopen is natuurlijk vervelend voor ze. En omdat angst regeert, waarschuwt een arts van de Arbo Unie alvast dat we het risico op nieuwe infecties lopen als werknemers te vroeg weer aan het werk gaan omdat ze het ­risico van besmetting onderschatten. Misschien onderschatten zij hier de eigen verantwoordelijkheid van de meeste mensen?

Overigens moet de eerste bedrijfsarts nog geboren worden die de werknemer niet asap weer naar het werk stuurt. Verder lijkt het me in het voordeel van zowel de volks- als de economische gezondheid om zo snel mogelijk te testen én zo veel mogelijk bezoekjes à 80 euro uit te sparen. Sorry, bedrijfsartsen, maar in dezen behoren jullie eventjes bij de grote groep werknemers die iets moeten inleveren en hebben jullie er niet ineens een nieuw verdienmodel bij.

Boukje Loopstra, Almere

Belastingdienst

De voorzitter van de belastingambtenarenbond NCF vindt het ronduit schandalig dat vier topmanagers van de Belastingdienst werden gedwongen om te vertrekken. Hij is bang dat het onderzoek van het OM naar mogelijke ambtsmisdrijven, gepleegd door ambtenaren van de Belastingdienst, zal uitmonden in een heksenjacht.

Toen ikzelf nog bij die dienst werkte, tot 2005, werkte de Belastingdienst nog volgens het principe van ‘Fortiter in re, suaviter in modo’, oftewel streng zijn wat de principiële kant van een zaak betreft, maar soepel en gematigd in de uitvoering. Daarbij diende de Belastingdienst te werken conform de beginselen van behoorlijk bestuur, zoals uitgewerkt in de Algemene Wet Bestuursrecht.

Als de Belastingdienst bij de uitvoering en toezicht op de kinderopvangtoeslag had gewerkt volgens die principes, dan zouden er nu geen 20 duizend gedupeerde ouders moeten worden gecompenseerd. Een kostenpost van maar liefst 500 miljoen euro. Ik vind dat de Belastingdienst alle ambtenaren die op flagrante wijze de wet hebben overtreden, moet ontslaan en dat de Belastingdienst daarna weer de betrouwbare dienst kan worden die het ooit wel is geweest, ontdaan van cowboys en ­crimefighters.

Rudolf Beens, oud-inspecteur van de Belastingdienst, Delden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden