scherpste opinies

Media over vertrek Van Breukelen: 'Hij heeft keer op keer de plank misgeslagen'

Hans van Breukelen is opgestapt als technisch directeur bij de KNVB. Wat schrijven Nederlandse kranten over zijn vertrek?

Hans van Breukelen maakte gisteren bekend op te stappen als technisch directeur van de KNVB. Beeld anp
Hans van Breukelen maakte gisteren bekend op te stappen als technisch directeur van de KNVB.Beeld anp

'Af door de zijdeur', kopt de Telegraaf. In zijn analyse schrijft Valentijn Driessen dat Hans van Breukelen gewoon keihard is afgerekend op de fiasco's die hij afgelopen jaar op elkaar heeft gestapeld in Zeist. 'Onder zijn technische leiding heeft hij onder auspiciën van Decossaux (KNVB-directeur, red.) keer op keer de plank misgeslagen.'

Driessen noemt daarbij onder meer de gang van zaken rond de assistent-bondscoaches, het ontslag van bondscoach Danny Blind, de soap rond Henk ten Cate, de bondscoach voor één dag, de aanstelling van Dick Advocaat, of de geruchtmakende BTSW-affaire, waarbij hij het bedrijf van zijn goede kennis en vriend Rini Stoutjesdijk inhuurde voor de KNVB om mentale trainingen te verzorgen'.

'Tevens verloor Van Breukelen zich keer op keer in z'n eigen onnavolgbare interpretaties van (persoonlijke) gesprekken, zoals vele gesprekspartners van de technisch directeur afgelopen jaar tot hun verbijstering ondervonden', schrijft Driessen. Hij concludeert dat Van Breukelen met zijn optreden gedurende dertien maanden 'een spoor van vernieling heeft achter gelaten'.

Het AD opent zijn sportkatern met de kop: 'De Breuk die je wist dat zou komen.' In zijn analyse schrijft Sjoerd Mossou: 'Hans van Breukelen zal als technisch directeur van de KNVB vooral worden herinnerd om alles wat er mis ging. Dat is terecht, want de oud-doelman is domweg ongeschikt voor een functie in de top van het voetbal. Wel moet zijn falen in een context worden geplaatst.'

Bart Hinke van NRC Handelsblad schrijft over Van Breukelen: 'Hij kreeg het woelige medialandschap rond het voetbal niet in zijn vingers en zijn taalgebruik met termen als 'winning mindset' sloegen dood bij het grote publiek. In gesprekken met vertegenwoordigers van clubs dwaalden de blikken nu en dan af als Van Breukelen het woord nam.' Volgens Hinke speelden Van Breukelens gebrek aan bestuurlijke ervaring en handigheid hem vooral parten bij de keuze voor een nieuwe bondscoach na het ontslag van Danny Blind eind maart.

'Totaal ongeschikt voor zijn functie, hoe lullig dat ook klinkt, want het is een bijzonder aardige man', stelt presentator Wilfred Genee in een videoreactie op de site van Voetbal Inside. 'Maar je moet weten wat je kan en vooral wat je niet kan.' Genee noemt het vertrek van Van Breukelen de eerste juiste beslissing in tijden bij de KNVB.

Lees ook de uitgebreide analyse van Volkskrant-voetbalverslaggever Willem Vissers: 'Hij leek op de goedmoedige toerist, losgelaten in de jungle, voortdurend verrast door de roofdieren die uit het gebladerte schieten. Al veel eerder verzuchtte hij dat hij misschien 'beter had kunnen blijven golfen', maar hij wilde na A ook B zeggen. Daarvan zal het niet meer komen.'

undefined

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden