Media in Spanje en Portugal bol van boosheid over 'drank en vrouwen'-uitspraak

Waar hebben de media het deze week over in Spanje en Portugal? Over de 'drank-en-vrouwen'-uitspraak van Jeroen Dijsselbloem, constateert onze correspondente Maartje Bakker.

Beeld Spotprent Dijsselbloem, Facebook

Jeroen Dijsselbloem, de man die volgens Romaanstaligen een naam heeft 'alsof er een kat over het toetsenbord is gelopen', zei vorige week tegen de Frankfurter Allgemeine: 'Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven en vervolgens om uw steun vragen.' Hij had het over hoe de noordelijke landen het zuiden tijdens de crisis financieel te hulp waren geschoten.

Een enkele Zuid-Europese politicus begreep de beeldspraak en gaf Dijsselbloem min of meer gelijk. Zo zei Albert Rivera, leider van de Spaanse politieke partij Ciudadanos: 'Het klopt niet wat hij zei. Spanje heeft zijn geld uitgegeven aan corruptie, ringwegen zonder auto's, vliegvelden zonder vliegtuigen en treinen zonder passagiers.' Maar verder stonden de Zuid-Europese kranten dagenlang bol van de boosheid. 'Drank en vrouwen': die woorden bleken een explosief mengsel van dedain voor het zuiden, het verraad van links, oprukkend nationalisme en naargeestig machismo. Kortom, alle grote problemen van deze tijd, gezien door Zuid-Europese ogen.

'Drank en vrouwen'? Wij hebben de grootste offers gebracht tijdens de crisis, briesten Portugal en Spanje. Waar was de werkloosheid het hoogst, waar daalden de inkomens het snelst, waar was de armoede het grootst?

De Portugese krant Público presenteerde in zijn commentaar een rij feiten, onder de kop 'Pride and Prejudice': 'Frankrijk en Duitsland waren de eerste landen die het Stabiliteitspact schonden; de Europese Raad gaf de eurolanden opdracht geld in de economie te pompen als reactie op de Amerikaanse financiële crisis; Portugal heeft zich altijd strikt aan de afspraken gehouden die het heeft getekend.' Triomfantelijk maakte premier António Costa bekend dat het Portugese begrotingstekort slechts 2,1 procent bedroeg in 2016. De boodschap: wat nou verspilling?

'Drank en vrouwen': die woorden staken des te meer omdat precies vorige week 60 jaar Europese samenwerking werd gevierd. Prangende vraag uit het zuiden: waarom juist nu verdelen in plaats van samenbrengen?

Het is de 'triomf van de mentaliteit van de populist Geert Wilders', meende de Spaanse europarlementariër Javier López. Ook Joaquín Estefanía, journalist van El País, zag overspringend populisme. 'Het gevaarlijkste van deze tijd is niet dat Trump, Wilders, Le Pen, Alternative für Deutschland en Gouden Dageraad winnen, maar dat ze met hun racistische, machistische en onsolidaire ideeën de politieke partijen besmetten die het hart vormen van het democratisch systeem. De sociaal-democraat Dijsselbloem is het beste voorbeeld van deze besmetting.'

Bovendien: waar is de tijd gebleven dat Europees stond voor stijlvol? Uit het hoofdredactioneel commentaar van Público: 'De uitspraken van Dijsselbloem laten zien dat we een grens over zijn gegaan sinds de tijd van Mitterrand en Kohl: die van het fatsoen.'

Voor vrouwen is Dijsselbloems uitspraak immers buitengewoon respectloos - en zoiets gaat niet ongemerkt voorbij in landen waarin machismo dagelijks onderwerp van gesprek is. De Spaanse columnist Jorge M. Reverte. 'Wie vrouwen gebruikt om een uitbundig feest te beschrijven verdient het om te worden verbannen uit de sociaal-democratische groep en ontslagen te worden als Eurogroep-voorzitter.'

Al zag niet iedereen het einde der tijden naderen op het moment dat Dijsselbloem zijn gewraakte uitspraak deed. Er werd ook om hem gelachen. 'We moesten iets aardigs doen. Hier gaat een zending bier op weg van het zuiden van Europa naar Brussel', verklaarde het Portugese biermerk Super Bock. Kunnnen ze daar in het calvinistische noorden ook eens van het leven genieten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden