Media in de Verenigde Staten

Medewerkers Fox News belagen nu elkaar

Waarover maken de media in de VS zich druk? Over een tirade tegen moslima’s op Fox door ‘Judge Jeanine’, die de rechtse zender zelf te ver vond gaan, ziet onze correspondent Michael Persson.

Links Jeanine Pirro, rechts Ilhan Omar.

Is het goed nieuws of slecht nieuws als zelfs een medewerker van Fox News vindt dat een medewerker van Fox News te ver is gegaan?

Zaterdag was er op de rechtse tv-zender een uitzending van Jeanine Pirro, een voormalige rechter die daar als ‘Judge Jeanine’ door het leven gaat. Tegen de achtergrond van een wapperende Amerikaanse vlag voerde ze een tirade tegen Ilhan Omar, een van de twee pas gekozen Democratische moslima’s in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en een geliefd doelwit van rechts Amerika omdat haar kritiek op Israël antisemitisch zou zijn. Ook sommige (Israël-gezinde) partijgenoten vinden dat.

Pirro verwoordde het zo. ‘Denk eens even na. Zij krijgt haar anti-Israëlische gevoelens niet van de Democratische Partij. Dus waar krijgt ze die dan vandaan? Denk na. Omar draagt een hoofddoek die vrouwen, volgens Koran 33:59, moeten dragen zodat ze niet worden aangerand. Is haar gehoorzaamheid aan deze islamitische doctrine tekenend voor haar gehoorzaamheid aan de sharia, die op zijn beurt weer in strijd is met de Amerikaanse Grondwet?’

Het was maar een vraag, maar in het zogeheten opening statement van zo’n talkshow-presentator, zoals daar links en rechts wel meer van zijn op de Amerikaanse tv, is elke vraag retorisch – ze noemen het niet voor niets een statement.

En dus vielen daar nogal wat mensen over, onder wie ene Hufsa Kamal op Twitter. ‘JudgeJeanine, kun je stoppen met het foute verhaal dat moslims op de een of andere manier Amerika haten of dat vrouwen die een hoofddoek dragen niet Amerikaans genoeg zijn? Er werken moslims voor dezelfde zender als jij, inclusief ikzelf. Oké, dank.’

Kamal bleek een Pakistaans-Amerikaanse uit Tennessee en producent van een ander programma op Fox News, het meer journalistieke Special Report met Bret Baier. Er is bij Fox News een verschil in toon tussen de praatprogramma’s en de journalistieke programma’s, maar het was voor het eerst dat deze gespletenheid zo zichtbaar was.

Daarop liet ook Fox zelf een verklaring uitgaan. ‘Wij veroordelen de opmerkingen van Jeanine Pirro over afgevaardigde Ilhan Omar krachtig. Ze weerspiegelen niet wat wij als zender vinden en we hebben de kwestie direct met haar besproken.’

Omar bedankte de zender. Pirro, zelf een immigrantendochter met Libanese ouders, gaf echter geen krimp en verdedigde zich met behulp van het door haar geplaatste vraagteken. ‘Mijn bedoeling was om een vraag te stellen en een discussie te starten. Ik nodig afgevaardigde Omar uit om in mijn show te komen en alle belangrijke kwesties te bespreken waar Amerika voor staat.’

Tucker Carlson

Zo’n ‘uitnodiging voor debat’ is een uitweg die Fox-types vaker gebruiken. Zo kwam ook Tucker Carlson deze week onder vuur te liggen, nadat de activistische club Media Matters seksistische, racistische en kindonvriendelijke uitspraken van hem (hij maakte onder meer vunzige opmerkingen over tienermeisjes in een missverkiezing) had opgediept uit een radioprogramma van tien jaar geleden. ‘Iedereen die het met mij oneens is, is welkom in mijn show om uit te leggen waarom’, zei Carlson.

Yeah right, dacht Rutger Bregman, de Nederlandse belastingpleiter die vorige maand zodanig de vloer aanveegde met Carlson dat die in een scheldpartij uitbarstte en het interview nooit uitzond.

De relletjes hebben Fox de afgelopen dagen een paar adverteerders gekost. Volgens Carlson probeert het ‘progressieve tuig’ de zender ‘het zwijgen op te leggen’ en is de persvrijheid in gevaar. Avond na avond wijdde hij deze week zijn uitzending aan zijn slachtofferschap.

Intussen is er één stem het zwijgen opgelegd. Hufsa Kamal, die na haar kritiek op Pirro ongenadig werd uitgescholden door Fox-kijkers, heeft haar Twitter-pagina woensdag op slot gedaan.

Michael Persson is correspondent in New York. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden