Brieven14 mei 2018

Mbo'ers willen als studenten beschouwd worden en niet als leerlingen: maakt het daadwerkelijk verschil?

null Beeld Aurélie Geurts
Beeld Aurélie Geurts

Brief van de dag: leerling is geen student

Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs wil dat mbo’ers – die tot nu toe ‘leerlingen’ worden genoemd – in de wet ‘studenten’ gaan heten. Het argument: ‘Je hoort heel vaak dat je geen student zou zijn, en dan ga je het vanzelf geloven.’ In het doorgeschoten egalitaire denken van deze jongeren is ‘niveau’ een kwestie van woordkeus, losgezongen van de realiteit – als het woord zelf al niet moet worden verboden. In elk geval vinden ze zelf kennelijk dat ze hetzelfde niveau hebben als hbo’ers en wo’ers. De bijkans onoverbrugbare ‘kloof’ tussen mbo- en hoger onderwijs is volgens hen gebaseerd op ‘vooroordelen’. En dat, luidt hun standpunt, ‘vinden wij stom’.

Zowel het probleem als de oplossing ervan moeten we kennelijk zoeken in de terminologie. Maar afgezien van de vraag of het de mbo’ers niet gewoon om financiële voordeeltjes te doen is, die samenhangen met het ‘studentschap’: of je het nu ‘middelbaar’ of ‘praktijkgericht beroepsonderwijs’ noemt, het is niet hetzelfde als wat we ‘hoger’ of ‘theoretisch onderwijs’ noemen – en ook degenen die het volgen zijn verschillend. We moeten het doen met de woorden die we hebben, en die recht doen aan die verschillen. Een leerling is dus geen student.

Natuurlijk, die werkelijkheid kan hard zijn. Maar de wens is de vader van de gedachte. Want het woord is krachtig – maar niet zo krachtig dat het die jou onwelgevallige werkelijkheid aanpast aan jouw wensen.

Joost Swanborn, Amsterdam

Verengelsing

Elma Drayer bekritiseert in haar column van 11 mei de verengelsing van het wetenschappelijk onderwijs. Maar The Hague, City of Peace and Justice kan er ook wat van. De opknapbeurt van een straat in het centrum wordt een ‘make over’ genoemd; de kerstmarkt heet tegenwoordig ‘Royal Christmas Fair’; het congresgebouw is het ‘World Convention Centre’ en vanaf dit jaar heet het kamermuziekfestival ‘Classical Encounters’.

In sommige delen van het centrum zijn alleen de straatnaambordjes nog in het Nederlands. Maar asielzoekers en andere migranten worden verplicht Nederlands te leren. Gelukkig kunnen we in de toekomst nog met hen in onze taal spreken.

Fred Andrioli, Den Haag

Betalen voor park en bos

‘Betalen voor park en bos zit niet in onze natuur’, lees ik in de Volkskrant van 12 mei.

Nee.

En dat komt omdat we ons graag laten onderdompelen in ‘de vrije natuur’. Een hefboom ervoor doet pijn.

Liebje Hoekendijk, Bussum

Woonvergunning

Eten en een dak boven het hoofd: materiële zaken die een mens nodig heeft. Stel dat er een tekort aan voedsel is. De overheid zal voeding gaan reguleren/distribueren en zal zwarthandelaren aanpakken.

Stel dat, zoals nu, er een tekort aan woningen is. De overheid reguleert de woningvoorraad niet en laat speculanten de vrije hand.

Toen ik, als geboren Amsterdammer en ook werkzaam in de hoofdstad, jaren geleden een huis kocht in Amsterdam, moest ik bij de notaris een woonvergunning overleggen. En in de hypotheekakte stond dat ik het gekochte huis ook moest gaan bewonen.

Niet meer dan logisch, toch?

De woonvergunning terug: tegengif voor prijsopdrijvende groot­woninginkopers; de oplossing voor een overmaat aan Airbnb; op den duur weer enigszins betaalbare woningen in de grote steden, ook voor mensen die er werken. Wie een huis koopt in de grote stad, moet er ook gaan wonen.

Rob Bouber, Koedijk

Verengelsing (2)

Helaas verdringt het Engels niet alleen in het (universitaire )onderwijs het Nederlands.

Wat te denken van de KLM, toch een Nederlandse maatschappij die de passagiers alleen in het Engels aanspreekt. Zelfs de veiligheidsvoorschriften worden niet meer in het Nederlands gegeven. Zou partner Air France dit ook aandurven met al die Franstalige passagiers?

In steeds meer winkels in Amsterdam zijn alleen nog Engelstalige verkopers aanwezig, om over het personeel in de horeca maar niet te spreken. Als je er wat van zegt, kijkt men je niet begrijpend aan. In onze ingewikkelde maatschappij, waarin uitsluiting voor grote groepen mensen dreigt, doet de verengelsing er nog een schepje boven op.

Hélène Vroegh, Amsterdam

Wie is dat?

Nou ben ik toch benieuwd van wie die paginagrote portretfoto is op de voorpagina van het sportkatern van afgelopen zaterdag?

Mirjam Jager, Dronten

Bank voor jongeren

Naar aanleiding van het stuk in Opinie over huizenbezitters (12 mei jl.), pleit ik voor een nieuwe bank, op te richten door ouderen voor jongeren.

Het idee is simpel. Veel ouderen hebben geld en willen best de jeugd helpen met een lening om een huis te kunnen kopen of een eigen onderneming te starten. De nieuwe bank moet een tegenhanger zijn van bestaande banken en opkomen voor de jongere generatie. Als veel vermogende mensen overstappen naar de nieuwe bank, ontstaat een werkkapitaal om anderen te kunnen helpen.

Het spreekt voor zich dat het een ideële instelling moet worden zonder bonuscultuur. Hier kunnen we iets bereiken daar waar de politiek tekortschiet.

Wim Geerts, Breda

Deltawerken

Als de Deltawerken vorige eeuw net zo waren opgepakt als nu de overstap naar een geheel energieneutrale woonomgeving, zou ons land allang verdronken zijn.

Joop Vermeulen, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden