Commentaar Arnout Brouwers

May roept de politieke ongelukken over zichzelf af

Los van het Fiasco van Salzburg is de onderliggende radicalisering van de Britse politiek verontrustend.

Supporters wonen een Leave Means Leave bijeenkomst bij in het University of Bolton Stadion op 22 september. Beeld Getty Images

Leven de Britten nog wel volgens spreekwoorden uit hun eigen taalgebied (en dat van het Amerikaans-Engels)? Dat is de vraag die nu boven Europa hangt. Have your cake and eat it (too). Je kunt niet met veel ideologische bombarie uit de EU stappen, om dan toegang tot de interne markt te eisen zonder dat je je iets van de Unieregels hoeft aan te trekken. Londen heeft vanaf het begin moeite met dit fundamentele punt.

Better safe than sorry. Het prudentiebeginsel schrijft voor dat je geen grote risico’s neemt voordat je de consequenties ervan hebt doordacht. Premier David Cameron dacht daar anders over toen hij, omwille van interne partijpolitiek, een EU-referendum uitschreef. Dat is water onder de brug, maar vrijdag, na het Fiasco van Salzburg, prees premier May het Brexit-referendum opnieuw – en onnodig – als een soort nieuwe hoeksteen van de Britse democratie.

When you are in a hole, stop digging. Nadat EU-leiders Mays plannen als irreëel hadden afgewezen – zoals verwacht, maar vergezeld van onnodig kwetsende uitingen van Juncker en Tusk – en aangespoord door Britse media die beter zijn in het verspreiden van emoties over de EU dan kennis, droop May van de verontwaardiging. En herhaalde ze nog eens enkele van haar ‘ideologische rode lijnen’ – zoals over de kwestie van Noord-Ierland.

Zoals een nuchtere Brit vaststelde: ‘Of ze krijgt slecht advies, of ze negeert goed advies of misschien heeft iedereen met wijsheid het opgegeven.’ Hoe het zij, als gevangene van harde ideologische standpunten over de EU die ver afstaan van de beschikbare opties voor een lossere band, roept May de politieke ongelukken over zichzelf af.

In de laatste fase van een complex onderhandelingsproces weet je nooit zeker of wat je krijgt voorgeschoteld echt of theater is – en dat geldt inzake ‘Salzburg’ voor beide partijen. Echt verontrustend, voor Nederland en Europa, is de onderliggende radicalisering van de Britse politiek. Die heeft de relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie aan de rand van de afgrond gebracht. Het ziet er niet best uit. Alsof de drie biggetjes zich overgeven aan een potje zelfverminking terwijl buiten het gehuil van de wolven weerklinkt. Bloody shame.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.