Rubriek Commentaar

May houdt het hoofd koel en kiest voor een zachte Brexit

Britse premier Theresa May, 10 juli 2018. Beeld Getty

De Europese Unie moet openstaan voor serieuze onderhandelingen met crisismanager Theresa May.

Chaos heerst rond Westminster, het epicentrum van de Britse politiek. Maandagmiddag leek het eind van Theresa May als eerste minister van het Verenigd Koninkrijk nabij. Maar een dag later zag haar toekomst er opeens een stuk zonniger uit.

Met het opstappen van haar minister van Buitenlandse Zaken Johnson en haar minister voor Brexit Davis kwam het totaal van kabinetsverlaters op zeven, in zeven maanden. May gokte ook nog eens mis toen ze vervroegde verkiezingen uitschreef. Ze dacht haar parlementaire meerderheid te versterken, maar verspeelde die juist.

Intussen tikte in Brussel de klok verder. De onderhandelaars van de EU hielden voet bij stuk, waarmee ze de Britten dwongen kleur te bekennen. Dit weekend gokte May weer, met een beter resultaat. Ze forceerde in buitenverblijf Chequers een breuk tussen de zachte en de harde Brexiteers in haar kabinet. Ze calculeerde daarmee een vertrek van haar kwelgeest Boris Johnson in.

Die staat nu buitenspel; er is immers in het Verenigd Koninkrijk geen meerderheid voor een harde Brexit. Een harde breuk met de EU blijft een revolutionair plan dat ingaat tegen de belangen van de Britse bevolking, inclusief het Britse zakenleven. En bovendien is revolutie tegen het wezen van de Conservatieve partij als hoeder van het establishment.

Door met een plan te komen voor een ‘vrijhandelszone’ voor goederen tussen de EU en het VK probeert May te redden wat er te redden valt. Het plan, dat volgende week wordt gepresenteerd, houdt een erkenning in van EU-regelgeving. Het mikt op soepele douanefaciliteiten en op handhaving van een poreuze grens met EU-lid Ierland.

Men kan Mays zachte Brexit afdoen als vlees noch vis. Net als de harde Brexiteers kunnen de onderhandelaars in Brussel May de rug toekeren omdat ze van haar niet de volledige duidelijkheid krijgen waarop ze hebben aangedrongen. Dat zou onverstandig zijn. Theresa May lijkt immers de enige die in Westminster het hoofd koel houdt.

Mochten de onderhandelingen tussen Londen en Brussel op een waterig brouwsel uitlopen, dan kunnen de Britten in een nieuw referendum alsnog kiezen voor wat nog altijd de beste optie is: lid blijven van de Europese Unie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden