Commentaar

Maurits Hendriks leidt olympische ploeg als jongensinternaat

Maurits Hendriks moet totale openheid betrachten over wat er is gebeurd met turner Yuri van Gelder.

Chef de mission Maurits Hendriks.Beeld anp

Dat sporters tijdens een groot toernooi drinkgelagen aanrichten, is niet nieuw. Volgens sommigen heeft het Nederlands voetbalelftal in 1974 zelfs de wereldtitel verspeeld door een iets te uitbundig feestje bij een zwembad. Niet eerder leidden nachtelijke escapades echter tot een regelrechte uitsluiting, zoals bij turner Yuri van Gelder.

De woede op Van Gelder is te begrijpen. Het gaat hier om een recidivist, die in het verleden in opspraak kwam vanwege zijn cocaïneverslaving. Voor mensen die minder verslavingsgevoelig zijn, is het onbegrijpelijk dat iemand keer op keer dezelfde fout maakt. Maar je kunt dit ook omdraaien. Juist vanwege zijn verslavingsgevoeligheid is het extra knap dat hij op zijn 33ste alsnog de olympische finale heeft gehaald. En juist vanwege de lange en zware weg die hij heeft afgelegd, zou je ook milder kunnen oordelen als hij een nacht doorzakt.

Dat is echter niets voor Maurits Hendriks. Hij leidt de olympische ploeg, die om onbegrijpelijke redenen consequent wordt aangeduid als TeamNL, als een multinational. Hij werkt met targets en alles wordt opzijgezet om die te halen. De olympische gedachte die voorschrijft dat meedoen belangrijker is dan winnen, is niet aan hem besteed.

Ieder individu dient zich ondergeschikt te maken aan de hogere belangen van TeamNL. Om dat te onderstrepen moet de sporter een 20 pagina's tellend contract tekenen, waarin hem vooral wordt duidelijk gemaakt dat hij weinig te zeggen heeft over hoe hij zijn tijd in Rio besteedt. Het toppunt is dat alle sporters een app moeten installeren waarmee TeamNL kan zien waar ze uithangen. Hendriks lijkt te vergeten dat de sporters de kwalificatie aan zichzelf te danken hebben en dat hij daarom niet als een god over hen kan beschikken.

Wellicht moet Hendriks zich eens afvragen welk voorbeeld hij zelf geeft door de olympische ploeg te leiden als een jongensinternaat. Om te beginnen zou hij totale openheid moeten betrachten over wat er is gebeurd, zodat duidelijk wordt dat hij geen andere optie had dan Van Gelder uit te sluiten. Als hij dit nalaat, zou de indruk kunnen ontstaan dat de ooit liberale sportnatie Nederland is verworden tot een land van fatsoensrakkers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden