Opinie
Maurits Hendriks kon niet anders
Bij het commentaar over de affaire Yuri van Gelder moeten een aantal kritische kanttekeningen worden geplaatst. Eén opmerking onderschrijf ik wel, namelijk die over het woord Team NL. Die benaming is inderdaad belachelijk.
Niet zozeer het bezoek en bier drinken in het Holland Heineken House heeft tot de sanctie geleid, maar, naar ik vermoed, het totaal en opzettelijk onttrekken aan het zicht van de leiding van de chef de mission. Eén van de redenen om de atleten te verplichten alleen na toestemming van de chef de mission het olympisch dorp te mogen verlaten is veiligheid. Met het oog op de vele ontvoeringen en het hoge criminaliteitsgehalte in Rio zijn de atleten nog eens uitdrukkelijk gewezen op de noodzaak te laten weten waar je bent.
Als lid van het chef de mission team van André Bolhuis in Atlanta 1996 (ik was perschef voor het NOC) heb ik zelf mogen ervaren wat er kan gebeuren als de leiding niet weet waar de atleten zijn in geval van calamiteiten. De spelen van Atlanta vonden plaats drie maanden na het verongelukken van de TWA Boeing in de Atlantische Ocean op weg naar New York. Ook toen werd gedacht aan een aanslag. Rondom Atlanta stond de beveiliging dus op scherp. Op de zesde dag van de Spelen werden we 's nachts om een uur of half twee opgeschrikt door een bomincident in de stad zelf. De eerste verwarde berichten wezen erop dat het incidents plaatsvond op een plek waar olympische atleten waren.
Het nieuws werd in de hele wereld bekend. In Nederland was het half acht 's avonds. Meteen belden ouders op om te vragen of hun zoon of dochter veilig was. Geef daar maar eens meteen antwoord op als je de leiding hebt over zo'n driehonderd atleten. We zijn 's nachts alle kamers af gegaan om na te gaan of alle atleten binnen waren. Daarmee konden we vele ouders gerust stellen.
Vier atleten konden we niet vinden. Zij waren in de stad, naar later bleek. Als hoofd van zo'n delegatie maak je wel een heel slechte indruk als je moet zeggen dat je niet weet waar hun zonen, dochters of echtgenoten zijn. Het kwam uiteindelijk wel goed, maar toen is besloten het protocol vooral vanwege de veiligheid aan te scherpen. Ik weet zeker dat dit ook aan de atleten voor Rio met nadruk is verteld.
Een ander punt is de achtergrond van Van Gelder. Gezien deze achtergrond is het helemaal een must om grip op hem te houden. Van Gelder is de nacht van Rio ingegaan met vrienden. Als van Gelder zich niet kan houden aan de afspraken van het protocol, dan is het niet denkbeeldig dat hij na wat bier ook nog iets anders tot zich neemt. En met nog wedstrijden te gaan is dat helemaal levensgevaarlijk.
Stel dat na een wedstrijd bij Van Gelder verboden middelen zouden worden gevonden. Dan was het huis te klein geweest en was er ongetwijfeld met de vinger naar de chef de mission gewezen. Gezien de politieke verhoudingen is het dopingprobleem explosief geworden. Daarbij kan Nederland het zich niet veroorloven dat welke Nederlander dan ook op het gebruik van verboden middelen wordt betrapt.
Lees hier het commentaar van onze plaatsvervangend hoofdredacteur Pieter Klok: 'Maurits Hendriks moet totale openheid betrachten over wat er is gebeurd met turner Yuri van Gelder.'
Van Gelder is met veel lawaai teruggekomen in het Dorp. Dat betekent dat ook zijn turnmaten daar last van hebben gehad. Ik sluit niet uit dat er vanuit die groep de wens naar voren is gekomen Van Gelder uit de ploeg te verwijderen. Maar los daarvan: in de aanloop naar de finales kun je niet hebben dat iemand alle afspraken aan zijn laars lapt. Dit bedreigt de eenheid in een groep. Ik heb begrepen dat Van Gelder al een beetje apart van de groep werd gehouden en als het dan nog niet lukt om de eenheid in een groep te bewaren, wat moet je dan nog ?
Vergelijkingen met het voetbal van 1974 en de periode Ard Schenk (ook in de zeventiger jaren) vind ik lachwekkend. De sport van die tijd is niet te vergelijken met zoals het nu gaat en wat nu wordt geëist van de atleten.
Dat betekent niet dat een bescheiden biertje tussendoor niet mag. Ook nu nog.