Lezersbrieven Maandag 6 mei

Martin Luther King zou Mona Eltahawy hebben aangeraden om naar De Balie te gaan

De ingezonden lezersbrieven van maandag 6 mei.

Martin Luther King geeft een toespraak in Topeka, Kansas, 1967. Beeld Hollandse Hoogte / Polaris Image

Brief van de dag: Martin Luther King en Mona Eltahawy

Een beproefd middel in de polemiek is het opvoeren van een Achtenswaardig Persoon als getuige à charge. Zoals Asha ten Broeke doet in haar jongste column (O&D, 3 mei).

Zij heeft alle begrip voor de beslissing van Mona Eltahawy om een voorgenomen optreden in De Balie af te zeggen vanwege abjecte uitspraken die daar tijdens een bijeenkomst in 2017 zijn gedaan. En tegen degenen die menen dat het onzinnig is om een pluriform debatcentrum verantwoordelijk te stellen voor alles wat daar wordt uitgekraamd, brengt Ten Broeke de beroemde brief van Martin Luther King uit de gevangenis van Birmingham in stelling. Daarin kapittelt hij gematigde blanke critici, die zich meer bekommeren om ‘orde’ dan om rechtvaardigheid.

Gemakshalve vermeldt Ten Broeke niet tot wie King zich in zijn brief richtte. Dat was een groep van blanke dominees, die wel de doelstellingen van de burgerrechtenbeweging onderschreven, maar marsen en straatprotesten ongepast vonden of in elk geval tactisch verkeerd.

Dat is natuurlijk van een totaal andere orde dan de vraag of je een platform de rug moet toekeren vanwege het feit dat er wel eens een ongepaste mening is verkondigd. King wenste niet te worden beperkt tot een louter juridisch gevecht voor gelijke rechten en betoogde dat tegen een fundamenteel onrechtgeweldloos verzet gerechtvaardigd en geboden was.

De voorman van de burgerrechtenbeweging aarzelde niet om deze boodschap uit te dragen op platforms waar ook verklaarde tegenstanders hun zegje deden – een zegje dat meer dan eens een racistische (onder)toon had. Zou ik een zelfde vorm van demagogie bedrijven als Ten Broeke, dan zou ik rustig kunnen poneren: Martin Luther King zou Mona Eltahawy ongetwijfeld hebben aangeraden om volgens plan naar Amsterdam af te reizen.

Paul Brill, Haarlem

Elco Brinkman

Elco Brinkman vindt blijkbaar dat je van bijna 33 duizend euro per jaar (de bruto vergoeding voor een Eerste Kamerlid) ‘geen brood kan smeren’ (Ten eerste, 4 mei). Wat een elitaire, wereldvreemde uitspraak. Veel mensen moeten daar 40 uur voor werken. Met terugwerkende kracht goed dat Brinkman nooit minister-president geworden is.

Maar wacht eens even. Wat voor brood zou Elco eigenlijk smeren? Het duurste brood ter wereld, van Robert Didier uit Wrexham, kost 95 euro. Voor 33 duizend euro kun je daar 347 broden voor kopen. Verdomd, da’s nog geen brood per dag.

Daan de Wit, Utrecht

Onkostenvergoeding

Na alleen nog maar het lezen van de eerste twee pagina’s van de Volkskrant van 3 mei val ik van de ene verbazing in de andere: het kan wel geconstateerd worden dat de heer Hiddema te veel onkostenvergoeding heeft ontvangen, maar door complicaties kan hij deze niet terugstorten.

Kan de Nederlandse schatkist niet gewoon een ‘Tikkie’ sturen ? Niets ten nadele van het nobele doel, de Poezenboot, maar dit is werkelijk de bureaucratie ten top!

Margo Hendriks, Den Bosch

Complottheorieën

Interessant artikel over complottheorieën (Boeken en wetenschap, 4 mei). Zelf ben ik geen complotdenker. Maar dat komt omdat apothekers van de overheid en de zorgverzekeraars geen rode pillen mogen verstrekken. Gelukkig heb ik zelf een blauwe pil geslikt.

Joost Jaspers, Rijen

Hoofdstad

In verband met het ‘eindeloze gezever van Amsterdam over toeristen’ bepleit Joost Heyink (Brieven, 4 mei) onze hoofdstad elders te situeren.

Dat is niet nodig, die hoofdstad hebben we in feite al: Den Haag, met beduidend minder toeristen. Den Haag vervult de hoofdstadfunctie al sinds de Middeleeuwen, lang voordat Amsterdam de officiële hoofdstad werd. Stel je toch eens voor: Amsterdam als regeringszetel, met ministeries, parlement, ambassades, et cetera, én al die toeristen. Nee, dan heeft Amsterdam met zijn toeristen nu een luxeprobleem.

Oftewel: dat Amsterdam de (titulaire) hoofdstad is, is niet wat de stad zo aantrekkelijk maakt voor toeristen. Denk maar aan Venetië, ook geen hoofdstad.

Jelte Riemersma, Groningen

Kippenbrand

Bij een brand in een kippenschuur in Renswoude zijn vorige week 16 duizend kippen verbrand. De politie waarschuwde vooral om ramen en deuren dicht te houden in verband met de rookontwikkeling.

Het waren vier regels op Teletekst (en niets in de krant). Dat is dus wat we vinden van dieren: als ze verbranden (jammer, scheelt inkomsten) wijden we er vier regels aan omdat mensen misschien rook binnen kunnen krijgen. Het zou toch jammer zijn als iemand zou moeten hoesten vanwege die 16 duizend kippen.

Hoe zou het zijn indien het bericht luidde dat er 16 mensen (laat ik het duizend keer makkelijker maken, 16 duizend mensen klinkt zo erg) door een brand waren omgekomen omdat er geen dwangregels zijn op dit gebied en handhaving de overheid totaal niet boeit?

J. van den Berg, Haastrecht

‘Ever closer union’

De Europese samenwerking (Brieven, 4 mei) kan mij niet ver genoeg gaan. Ik hoop van harte dat Nederland zo snel mogelijk een provincie van Duitsland wordt. Dan kunnen we eindelijk ons trauma van 1974 (en dat van 1978 en 2010) achter ons laten en zeggen: ook wij zijn wereldkampioen voetbal geweest.

Cees Verburg, Hanoi/Zutphen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden