Opinie Mocromaffia

Marokkaanse Nederlanders zijn grootste slachtoffers van mocromaffia

De daden van de mocromaffia worden door Wilders ten onrechte op het conto van de hele Marokkaans-Nederlandse bevolkingsgroep geschreven, vindt Önder Kaya.

Tijdens de operatie Pascal 2017 werd door de Franse en Spaanse douane meer dan twee ton aan wiet in beslag genomen bij een overname van een boot vanuit Marokko. Beeld AFP

‘Er stroomt een Marokkanengif door de straten van ­Nederland’, zei PVV-leider Wilders tijdens de Algemene Beschouwingen. Wat hij in zijn commentaar op het kabinet moedwillig vergat, is dat het gif waarover hij spreekt, niet het probleem is van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland als zodanig, maar van de Europese regeringsleiders en koning ­Mohammed VI, die onvoldoende doortastend en proactief optreden.

Dat de mocromaffia een probleem is van Marokkanen in het algemeen, suggereert Wilders maar al te graag. Het zou inherent zijn aan de volksaard van Marokkanen, vandaar zijn ‘minder Marokkanen’. Pure laster van een hopeloze politicus, die nog steeds niet begrijpt dat hij zelf de achilleshiel van Nederland is geworden.

Het EU Action Plan on Drugs 2017-2020 (dat EU-breed drugshandel zou moeten tegengaan) richt zich eerst op de vraag en pas daarna op het aanbod. Dit is natuurlijk van een omgekeerde volgorde. Onkruid bestrijd je niet door de paardenbloemen en brand­netels weg te plukken. Nee, onkruid bestrijd je door het met wortel en al weg te schoffelen.

Toch ligt de zaak in Marokko gecompliceerd. Als zelfs eenderde van de grootste oppositiepartij van Marokko, de Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM), profiteert van de drugsteelt in de Rif, dan weet je dat Marokko voorlopig niet kán veranderen zonder een kleine burgeroorlog te riskeren.

Zomaar wegschoffelen door de soevereine koning Mohammed VI kan dus niet zonder dat hij zijn eigen positie op het spel zet. Kleine boeren in het Rif-gebergte worden uitgeknepen door machtige drugsbaronnen, die hun invloed zullen aanwenden. Zodiac-bootjes kunnen ongehinderd heen en weer zoeven tussen Nador en Spanje, omdat niemand de kustwacht wil (of kan) betalen; klokkenluiders worden in het gevang gegooid, omdat zoiets al snel als een politieke aanval op de staat wordt beschouwd. De koning kan, vanwege de miljarden die op het spel staan, kennelijk alleen tactisch en afgemeten reageren als de internationale politiek en media weer over elkaar heen buitelen om Marokko te veroordelen.

Wat moet er nog meer gebeuren voordat de Europese regeringsleiders inzien dat een forse dosis financieel en ­ politiek steunkapitaal aan ­Marokko nodig is om de rug van de mocromaffia te breken? Dat gaat, vrees ik, niet zomaar gebeuren. Voorlopig blijft het pappen en nathouden; gericht en selectief binnenlands wieden tussen de planten waarmee de wortels van het onkruid zijn vergroeid.

Wilders, die vanwege zijn islamkritiek al niets moet hebben van Marokko, bedient dus alleen de koelbloedige en onwetende kiezer door Marokkaanse ­Nederlanders zo te beschimpen. De gemiddelde Marokkaan in Nederland staat machteloos bij het probleem van de mocromaffia. Dat is een gedeeld probleem van de Europese politiek, haar regeringsleiders en koning ­Mohammed VI; niet van de Marokkaanse Nederlanders. Die zijn uiteindelijk de grootste slachtoffers in deze kwestie.

Önder Kaya is bestuurskundige.

Lees ook:

Volgens Leo Lucassen richt de hetze van de PVV tegen Marokkanen richt enorme schade aan. Lees hier zijn opiniestuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden