BrievenDinsdag 4 februari

Marktwerking is funest geweest voor de ouderenzorg

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 4 februari.

Redactie
Het woonzorgcentrum Sint Martinus in Zevenbergschen Hoek. Beeld Hollandse Hoogte / Joyce van Bel
Het woonzorgcentrum Sint Martinus in Zevenbergschen Hoek.Beeld Hollandse Hoogte / Joyce van Bel

Brief van de dag: marktwerking is funest geweest voor de ouderenzorg

Carlijne Vos heeft een perfecte analyse gemaakt van de afbraak van de ouderenzorg. Als extern lid mocht ik deel uitmaken van de cliëntenraad van een verzorgingshuis. Ik heb de neergang met pijn in mijn hart zien gebeuren en begrijp het verdriet van haar moeder Jetty Voermans.

Toch miste ik de notie dat er één politieke partij is geweest die consequent de marktwerking in de zorg ter discussie heeft gesteld: de SP. Je zou kunnen stellen dat Wouter Bos, die de verzorgingshuizen onder een andere vlag opnieuw wil gaan inrichten, aan de haal gaat met de kroonjuwelen van de SP.

De situatie waarin we nu zijn beland is ook mede het gevolg van de uitholling van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Die stelde meer dan voldoende geld voor de ouderenzorg beschikbaar. Ingewijden weten dat de inkomsten van de AWBZ zijn afgeroomd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voormalig minister Edith Schippers was daar bijzonder vaardig in.

Vervolgens is de AWBZ buiten werking gesteld en in plaats daarvan werd per 1 januari 2015 de Wet langdurige zorg (Wlz) van kracht. Waar is de tijd gebleven dat de kosten die de mensen moesten betalen voor huishoudelijke hulp vergoed konden worden vanuit de aanvullende verzekering? Duidelijk moge zijn dat de marktwerking in de zorg funest is geweest voor de minderbedeelden.

C.J.M. van Gils, Baarle-Nassau

Baudets NS-incident

De kinderlijk naïeve lijsttrekker van Forum voor Democratie heeft wederom zijn ware aard laten zien door zonder enige kennis van zaken te oordelen over een incident dat hem ter ore kwam. Dat zijn Franse achternaam ‘ezel’ betekent, wisten we al. Kennelijk voelt Baudet ook de behoefte om dit met enige regelmaat te demonstreren. Gelukkig kunnen we dit land redden door niet op hem te stemmen.

Willem Smits, Geijsteren

Dienstplicht

Sander Schimmelpennick is voor invoering van de maatschappelijke dienstplicht. Als voormalig TEG-ger (tewerkgestelde erkend gewetensbezwaarde) uit het antikruisrakettentijdperk en ‘gebrokengeweertjeskind’ kan ik uit eigen ervaring melden dat die veel positiefs kan brengen. Mijn huidige werk in de zorg met mensen met een beperking is voortgevloeid uit mijn vervangende maatschappelijke dienst voor mijn militaire dienstplicht destijds. Zo kon uit iets ‘verwerpelijks’ als dienstweigering in de jaren ’70 toch nog iets waardevols ontstaan.

Met het optuigen van de maatschappelijke dienstplicht voor jongeren zal er vast nog meer waardevols ontstaan. Daarnaast biedt het een mogelijkheid om het personeelstekort in de zorg te verminderen. Winst voor alle partijen, zowel politiek als maatschappelijk.

Peeke de Vries, Meppel

WOZ-waarden

In het artikel over de miljoenen die gemeenten kwijt zijn aan aanvechtingen van WOZ-waarden vindt wel een hele merkwaardige verdraaiing plaats. Met een keur aan citaten wordt duidelijk dat gemeenten vinden dat ze worden ‘kaalgeplukt’. Ze moeten ‘alle zeilen bij zetten om de bezwaren binnen de wettelijke termijnen te beoordelen’. Ook vinden ze de werkwijze van de bureaus ‘moreel verwerpelijk’. In één bijzinnetje wordt nog wel opgemerkt dat 40 procent van de bezwaren gegrond wordt verklaard.

Ik lees het anders: gemeenten in Nederland leggen in bijna de helft van de gevallen een WOZ-aanslag op die te hoog is. Burgers maken gebruik van hun wettelijke mogelijkheid om hier bezwaar tegen te maken. In bijna de helft van de gevallen krijgen ze gelijk. In plaats van dit ‘moreel verwerpelijk’ te noemen zou je als bestuursorgaan ook eens in de spiegel kunnen kijken, achter je oren kunnen krabben, en zeggen: ‘We moeten ons werk eens wat beter gaan doen.’

René van der Aa, Alem

Kappers en spiegels

Natuurlijk heb ik de spiegelkwestie van Paulien Cornelisse maandagochtend meteen voorgelegd aan Nanda, mijn vaste kapster. Zij kon die snel verklaren. Die spiegel hangt daar niet voor ons (de klanten), maar voor de kappers. Zonder spiegel zouden zij tijdens het knippen steeds vóór ons moeten gaan staan om te kijken of ‘het al wat wordt’. Daardoor duurde de confrontatie met mijn sterfelijkheid vanmorgen gelukkig maar twintig minuten: Nanda is snel en ik ben een man.

Pierre Cavalini, Groningen

Dry January

Een maandje zonder alcohol is steeds gewoner. Mensen slapen beter, hebben meer energie en sparen geld uit. Kortom, de voordelen spreken voor zich. Nog even en steeds meer mensen gaan het hele jaar lang ‘droog’ het leven door. Ben benieuwd wat de alcoholfabrikanten hiervan vinden. Ik vermoed dat zij wat meer moeite hebben om het droog te houden.

Mariette Reineke, Amsterdam

Michelle Obama

Verwarring alom in en over de Verenigde Staten, zelfs onder de deskundigste Amerika-kenners. Zo sluit Koen Petersen niet uit dat, mocht er op de aanstaande Democratische conventie geen van de kandidaten de benodigde meerderheid behalen, wellicht een nieuw verrassend gezicht genomineerd wordt: Michelle Obama!

Dat gaat nooit gebeuren, zou ik als volslagen leek tegen Petersen willen zeggen. Als er iemand partijpolitiek verafschuwt, dan is het wel de voormalige first lady. Mevrouw Obama’s nominatie als de volmaakte anti-Trump zou daarom het achtste wereldwonder zijn.

Alfons Lammers, Otterlo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden