Opinie

Mark Rutte, verdedig onze vrijheid

'Alleen mensen die iets toevoegen aan ons land zijn wat mij betreft welkom', schrijft Bram Moszkowicz in een open brief aan Mark Rutte.

Bram Moszkowicz tijdens de persconferentie van de politieke partij VNL. Beeld anp
Bram Moszkowicz tijdens de persconferentie van de politieke partij VNL.Beeld anp

Geachte minister-president,

Onze vrijheid staat onder druk. Onze vrijheid als soevereine staat, onze individuele en onze economische vrijheid.

Nederland verliest steeds meer soevereiniteit. Door de voortgaande Europese integratie geeft ons land steeds meer bevoegdheden uit handen. Zo kunnen wij niet meer zelfstandig beslissen wie we wel en wie we niet tot ons land toelaten. Dat bepaalt tegenwoordig immers primair de Europese Unie. Maar 'een land dat zijn grenzen niet kan controleren, is geen land', stelde Ronald Reagan terecht.

Nederland wordt niet sterker van meer maar juist van minder Brussel. De Europese Unie moet terug naar zijn kerntaak: economische samenwerking.

Ook monetair is Nederland gebonden aan landen als Portugal, Griekenland en Cyprus. Feitelijk is er sprake van een transferunie van noord naar zuid. Dat is volstrekt ongewenst. Nederland zou slechts een muntunie moeten vormen met landen met een vergelijkbare financieel-economische en monetaire cultuur. Bijvoorbeeld met Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg. Splits de euro daarom in een noordelijke en een zuidelijke euro. Dat is logisch en realistisch. Maar u gaat door - tegen beter weten in - met het euro-experiment.

Immigratierecord van 181.000 personen

Ronald Reagan zei ook: 'vrede is gebaseerd op vrijheid en de wil die te verdedigen'. Ik onderschrijf die visie. De Russische agressiepolitiek, Iran en het toenemende jihadisme vragen om forse investeringen in onze defensie. Nederland moet zich houden aan de NAVO-afspraak om minstens 2 procent van het nationaal inkomen te besteden aan onze krijgsmacht. Er moet dan ook 5 miljard bij. Maar u bezuinigt op onze veiligheid. En dat terwijl uitgerekend het garanderen van onze veiligheid dé kerntaak van de overheid zou moeten zijn.

Ook onze individuele vrijheid staat onder druk. De vrijheid om te zijn wie je bent. Vrouw, homo of Jood. Overal in Nederland, dus ook in Kanaleneiland of in de Schilderswijk. De vrijheid om te zeggen wat je vindt, dus ook over godsdiensten en profeten. De massale immigratiestromen van de afgelopen decennia, vanuit vaak weinig vrijheidslievende landen, erodeerden onze vrijheid.

En ik neem dat ook uw kabinet kwalijk. Vorig jaar vestigde uw kabinet een immigratierecord van 181.000 personen. Dat gaat ons absorptievermogen ver te boven. Ik pleit voor invoering van het Australisch immigratiemodel. Alleen mensen die iets toevoegen aan ons land zijn wat mij betreft welkom. Deze tijd vraagt om een krachtige aanpak. Maar uw beleid faalt. U kijkt weg. Uw oplossingen zijn schijnoplossingen.

Monaco aan de Noordzee

Minister-president, laten wij zuinig zijn op Nederland en koesteren wat we hier in eeuwen hebben opgebouwd. Laten wij waken over onze westerse kernwaarden: de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen, de gelijkwaardigheid van hetero's en homo's, de scheiding van kerk en staat en de vrijheid van expressie. Onze unieke vrijheid moeten we koste wat het kost verdedigen.

Minister-president, onze vrijheid staat onder druk. Ook in economische zin. Onlangs publiceerde de gerenommeerde Amerikaanse 'Heritage Foundation' de 'Index of Economic Freedom'. Nederland kwam er belabberd uit. Van de 178 onderzochte landen scoorde Nederland op het punt van fiscale vrijheid de 174ste (!) plaats. Als het gaat om economische vrijheid in zijn algemeenheid neemt Nederland een lagere plek in dan de voormalige Sovjetrepublieken Estland en Litouwen. En dat ligt ook aan u.

Want u verhoogde talloze belastingen: de BTW, de assurantiebelasting en accijnzen. Dat is een liberale premier onwaardig. Wat Nederland meer dan ooit nodig heeft zijn lage belastingen. Mijn partij pleit voor een lage vlaktaks van nog geen 23 procent met een belastingvrije voet oplopend tot 15.000 euro, een uniform Btw-tarief van 15 procent, lagere tarieven in de vennootschapsbelasting, lagere accijnzen, individualisering van het aanvullend pensioen en flexibilisering van de arbeidsmarkt. En dat kan. Zelfs zonder dat de staatsschuld oploopt. Het CPB heeft onze fiscale plannen keurig doorgerekend.

Onze belastingplannen leiden niet slechts tot meer geld in de portemonnee maar ook tot hogere economische groei en op termijn zelfs honderd duizenden extra banen. Het betekent een welvaartsrevolutie. Nederland als het Monaco aan de Noordzee.

Minister-president, ik roep u op: verdedig onze vrijheid. Toon u de liberaal die u zegt te zijn, doe het voor Nederland.

Bram Moszkowicz is lijsttrekker van de klassiek-liberale partij VoorNederland (VNL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden