Mark Rutte schiet door

Het voorstel van de VVD-leider om de vrijheid van meningsuiting vrijwel niet meer te limiteren is ondoordacht en gevaarlijk.

de opinieredactie

De vrijheid van meningsuiting in ons land is in wezen al buitengewoon ruim. Alleen de artikelen 137 c-e Wetboek van Strafrecht, die het aanzetten tot haat en het opzettelijk beledigen van bepaalde bevolkingsgroepen verbieden, maken hierop een inbreuk.

Holocaust
De strafwet kent geen verbod op de ontkenning van de Holocaust, maar rechters zien in de ontkenning van deze volkerenmoord een opzettelijke belediging van de Joodse bevolkingsgroep, hetgeen meestal tot strafoplegging leidt. Rutte wil hieraan een eind maken door de artikelen 137c-e te schrappen. 'Wij moeten de maatschappelijke discussies voeren en niet naar de rechter stappen', zegt hij in de Volkskrant. Het aanzetten tot geweld wil hij wel strafbaar stellen.

Systematisch beledigen
De VVD-leider gaat voorbij aan het feit, dat het doelbewust en systematisch beledigen van bevolkingsgroepen, zonder dat het openbaar gezag ingrijpt, tot de maatschappelijke marginalisering en uiteindelijk ook tot geweld tegen die bevolkingsgroepen kan leiden. Dat geldt eveneens voor het zaaien van haat.

De geschiedenis laat een spoor van dit soort uitwassen zien. Niet alleen de Holocaust, maar ook de burgeroorlog in voormalig Joegoslavie, zijn hiervan een voorbeeld. Als men racistisch geweld wil bestrijden, waarvan Rutte een voorstander zegt te zijn, moet men de doelbewuste hetze die tot dit geweld leidt aanpakken en niet pas ingrijpen als de slachtoffers uitgestoten, verwond of vermoord worden. Dan dempt men de put als het kalf al verdronken is.

Afschuwelijk

Het voortdurend gekwetst worden, is bovendien een pijnlijke ervaring voor de slachtoffers. Het is de vraag of deze geestelijke pijn minder ernstig is, dan bijvoorbeeld het krijgen van slaag of de gevolgen van diefstal. Voor holocaustslachtoffers en hun familie is het in ieder geval afschuwelijk te horen dat de moord op hun familie een leugen is. Of dat het een verzinsel is met het doel geld te krijgen.

Als je de doelbewuste ontkenning van de Holocaust met woorden denkt te kunnen bestrijden, waarom doe je dat dan ook niet met lichte geweldplegingen, of met diefstal. Dit zou pas echt tolerant zijn. En hou dan ook op met dreigen Islamitische geestelijken het land uit te zetten, als ze onze democratie aanvallen.

In zijn, op zichzelf begrijpelijke, streven godsdienstkritiek ongelimiteerd mogelijk te maken, is Mark Rutte veel te ver doorgeschoten. Als hij op de televisie zegt dat vanwege de vrijheid van meningsuiting het roepen van ‘Hamas, Hamas Joden aan het gas’ bij demonstraties mogelijk moet zijn, staat hij een samenleving voor, die in ieder geval voor heel wat Nederlandse Joden onleefbaar wordt.

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden