Column Sheila Sitalsing

Mark Rutte doet alles om Forum aan de vooravond van de verkiezingen een opkontje te geven

In de Volkskrant stond Derk Jan Eppink, lijsttrekker voor het Forum voor Democratie in de Europese parlementsverkiezingen, afgelopen zaterdag met het vuur van de bekeerling uit te leggen dat de Europese Unie een ‘doortrapt systeem’ is. Dat iedereen die beroepshalve in de buurt van Brussel komt verandert in een willoze marionet waar ‘de kritiek uit wordt gezogen’, waarna hij/zij gehypnotiseerd achter hoge ambtenaren met een perfide agenda aanhobbelt. Iedereen, behalve hij natuurlijk – verlossers zijn wel vaker eenzaam, net als ufo-waarnemers en chemtrailonderzoekers. Want ‘de anderen zijn deel van het spel’.

Eppink, die medewerker voor twee PvdA-europarlementariërs en journalist is geweest, voor twee liberale eurocommissarissen heeft gewerkt, in het Europees Parlement heeft gezeten voor een Vlaamse partij, vervolgens lijstduwer was voor de VVD bij de Europese Parlementsverkiezingen, en in 2017 nog geprobeerd heeft om voor de VVD op de kieslijst voor de Tweede Kamer te komen (deze laatste toevoeging aan zijn cv noem ik op gezag van NRC Handelsblad) alvorens hij onlangs zwichtte voor de lokroep van Thierry Baudet, herkent zich nadrukkelijk niet in de kwalificatie ‘politieke baantjesjager’, zei hij desgevraagd.

Net zoals hij zich weliswaar meer dan twaalf jaar door ‘Europa’ heeft laten betalen, columnist bij de Volkskrant was, en een echtgenote heeft die voor de Verenigde Naties werkt, maar beslist níet tot ‘de elite’ behoort. Omdat hij, wederom als enige, ‘niet aan groepsdenken’ doet.

Afgaande op de peilingen tot dusver zal de partij van Eppink bij de Europese verkiezingen van aanstaande donderdag de meeste Nederlandse stemmen krijgen. Dat is vermoedelijk niet direct volledig Eppinks verdienste, want de status van politieke superster heeft hij nog niet bereikt blijkens een enquête van onderzoeksbureau I&O waaruit blijkt dat 9 procent van de Nederlandse kiezers en 21 procent van FvD-sympathisanten weet dat hij Europees lijsttrekker is voor FvD. De stemmenwinst voor Forum is op het conto van Thierry Baudet te schrijven, en van Mark Rutte die genereus alles wat in zijn vermogen ligt aan het doen is om Forum aan de vooravond van de verkiezingen een opkontje te geven.

Daarmee is Nederland nog lang niet uit de klauwen van het Europese monster gered, want Forum wil zich aansluiten bij de eurofractie van ‘conservatieven en hervormers’, waar ook de SGP en de ChristenUnie bij zitten. (De ChristenUnie vindt dat niet leuk en maakt er een hoop misbaar over, wat vreemd is als je bedenkt dat er in die fractie al jaren types rondlopen of hebben rondgelopen van het Duitse AfD, het Poolse Recht en Rechtvaardigheid en andere boreaal-angehauchte partijen uit diverse Europese landen). De grootste in het Europees Parlement gaan die niet worden, die positie zal volgens de peilingen als vanouds toevallen aan de christendemocraten. Nummer twee zullen volgens de peilingen waarschijnlijk de sociaal-democraten zijn. Daar is PvdA’er Frans Timmermans het boegbeeld van, de man die figureert in een duur ogend campagnefilmpje van de SP, een filmpje dat volgens een enquête van Maurice de Hond aanzienlijk beter valt onder PVV-stemmers dan onder de eigen SP-achterban.

Timmermans is verwikkeld in een leuke strijd om de macht met de christendemocraat Manfred Weber; beiden willen graag voorzitter worden van de Europese Commissie. Wie daar de ins en outs van wil weten moet uitwijken naar de Duitse pers. Want hier steken we, in het kader van het opkontje voor Eppink, zendtijd en publiek geld in een nondebat over een Nexit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden