Column

Mark is een enthousiaste man in een bubbeljas

Het enige wat hij had willen zeggen was dat als sommige mensen niet normaal kunnen doen, ze misschien gewoon weg moeten. Met hun homohaat. En hun vlogjes. En hun vieze etensluchtjes. 'Want echt, we zijn een ontzettend gaaf land.' Maar goed, sommigen hadden zijn boodschap verkeerd begrepen. En dus voelde hij zich genoodzaakt in deze krant te reageren. Dat zijn brief heel wat had losgemaakt in deze krant en elders, zag-ie zelf ook wel: 'Die brief heeft heel wat losgemaakt - in deze krant en elders. We leven in een waanzinnig mooi land.'

'Door al dat ge-gaafland dat hij als een Tourette-patiënt in het rond strooide, hadden we ons bijna laten verblinden.' Beeld null
'Door al dat ge-gaafland dat hij als een Tourette-patiënt in het rond strooide, hadden we ons bijna laten verblinden.'

Er was ook helemaal geen sprake geweest van een racistische ondertoon. Integendeel. Maandag was hij naar Humberto gegaan om zich tegen de kritiek te verdedigen. Op straat hadden nog nooit zoveel mensen hem aangeklampt, vertelde hij. Nog nooit. De mensen zijn het armzalige gedrag gewoon zat, al die bumperklevers en afvaldumpers. Horden fans waren op hem afgekomen om hem te prijzen, terwijl ze op twee lengtes afstand van elkaar netjes hun afval bij zich hielden.

Aan tafel bij RTL Late Night liet Marianne Zwagerman geen spaan van hem heel. Ook impulslacher Tan had niet de behoefte om de sfeer erin te brengen, en tot overmaat van ramp was Giel Beelen het best wel met hem eens.

De Betrouwbare Mannetjes hadden met Mark Rutte te doen. De toverformule leek na zes jaar opeens uitgewerkt. En dan moest dat debat nog komen. Natuurlijk, door die mooie pikkebaas voor de trein te gooien, kon hij de aandacht vast nog even van zijn eigen rol afleiden. Maar zo soepeltjes als hij in de eerste drie seizoenen van De Teevendeal acteerde, zo moeizaam ging het nu.

Arme Mark. Zijn VVD maakte vorige week nog een sprong in de peilingen en kwam eindelijk op gelijke hoogte met de PVV. En nu maakte hij er zo'n potje van. Ooit had hij het allemaal fraai onder controle. Liet hij zich door het volk voortduwen, zichzelf wijsmakend de troepen aan te voeren. Inmiddels zijn de mensen hem voorbij gestiefeld en holt hij er achteraan. Iets schreeuwend wat voor een visie door moet gaan in de hoop dat ze naar hem omkijken. Het is allemaal zo on-Mark.

Door al dat ge-gaafland dat hij als een Tourette-patiënt in het rond strooide, hadden we ons bijna laten verblinden. De formule is niet uitgewerkt, dit was gewoon de formule niet. Het chagrijnige, sombere gedoe. Het doen alsof je ook maar enig idee hebt waar dit land naartoe moet.

De Rutte die wij kennen heeft geen verhaal. Die zegt hooguit dat mensen een nieuwe auto moeten kopen. Of dat Zwarte Piet zwart is omdat-ie nou eenmaal zo heet, en dat-ie daar verder ook niet zo veel aan kan doen. Er is geen verhaal, er is alleen maar Mark Rutte. En da's geen zure poezelaar, maar een enthousiaste man in een bubbeljas. Kop op Mark. Het is misschien niet veel, maar het is je enige kans. Als je wilt blijven, gewoon weer normaal doen.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Ah joh. Over 207 weken lachen we erom.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden