Brieven16 mei 2018

Marie Heineken schilderde mijn grootvader in 1886

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 16 mei.

Portret van Theodorus Bakker, geschilderd door Marie Heineken omstreeks 1886.Beeld -

Brief van de dag: Marie Heineken

In de Volkskrant van zaterdag 12 mei, schrijft Esther Gerritsen in haar column over Marie Heineken. Zij leest op Wikipedia dat Marie Heineken een schilderes van bloemstillevens was, van bloemen die haar door vrienden werden aangeboden of die zij in haar eigen tuin had gekweekt en verzorgd. 

Het toeval wil dat mijn grootvader, Theodorus Bakker (geboren in 1880), rond 1886 door haar geschilderd is. De moeder van de kleine Theodorus was hulp in de huishouding bij Marie Heineken. Zo kwam het dat hij op een gegeven moment model heeft gezeten voor haar.

Het schilderij hing altijd bij mijn grootouders in de kamer tot het rond 1950 met de jongste dochter van Theodorus mee geëmigreerd is naar Australië. Vorig jaar kwam het terug in Nederland. Had Esther Gerritsen ook een vraagteken achter de naamgeving van het Marie Heinekenplein gezet als zij het schilderij van deze kleine jongen had gekend?

Marjon Beltman-Kuijlenburg, Emmen

Leerling

Een toegewijde en deskundige lasser, timmerman of metselaar is een kunstenaar en is buitengewoon waardevol. Van hen hoor ik nogal eens verstandigere woorden dan uit de monden van sommige van onze nationale intellectuelen.

Zolang te veel hoogopgeleiden niet in staat blijken om grote maatschappelijke en wereldproblemen intelligent te duiden, bijtijds aan te pakken of in verband daarmee tegenactie te voeren, stel ik voor om de suggestie van briefschrijver Joost Swanborn (Brief van de Dag, 14 mei) op de volgende manier niet op te volgen: noem iedereen die een opleiding doet een leerling. Eventueel totdat hij of zij door verstandig kritisch inzicht of verstandige daden de term student verdient.

O.G. Kruijt, Houten

Vasten

De start van de eindexamens en die van de ramadan vallen dit jaar nagenoeg samen, lees ik op pagina 8 (Ten eerste, 15 mei). Vervelend voor veel vastende examenkandidaten. Toch neem ik het verhaal met een korreltje zout.

Toen ik in 1963 in dienst moest (2 oudere broers wisten te ontkomen aan de dienstplicht, waardoor ik de sjaak was), had ik net een baan in het onderwijs. Weigeren was geen optie, want dat zou vervangende dienstplicht betekenen. De dag voordat ik mocht komen opdraven op de kazerne in Blerick, had ik – 78 kilo – opeens geen trek meer. Ik heb 23 dagen lang niets gegeten, ik dronk af en toe een beker water, sporadisch een bak zwarte koffie en, geloof me, het kostte me geen moeite! Toen mocht ik met O5 (onaangepastheid) naar huis, 26 pond lichter. De eerste beschuitjes met aardbeien smaakten verrukkelijk.

Vandaar dat korreltje zout.

René SmitDen Helder

Stop verengelsing

Henry Kissinger ontvluchtte Duitsland voor de Tweede Wereldoorlog en genoot zijn vervolgopleidingen in de Verenigde Staten. In zijn biografie verzucht hij dat hij in de jaren zestig geen toespraken meer kan geven in het Duits, omdat hij zich in die taal niet meer goed kan uiten op niveau.

Maatregelen in het hoger onderwijs om de verengelsing tegen te gaan, zijn dus nodig om dat hier te voorkomen. 

Het onderwijsaanbod in het Nederlands is al fors in de minderheid. De voorgestelde maatregelen van de VSNU (Ten eerste, 15 mei) zijn echter uitermate slap en bieden geen enkele garantie dat het tij wordt gekeerd. Het gaat niet om betere Engelse taalvaardigheden van de docenten, maar om minder Engels onderwijs.

Een student die in het Nederlands opgeleid wil worden, heeft nog steeds geen keus. Geef studenten daarom het wettelijk recht hun studie te volgen in de taal naar keuze en verplicht daarmee het hoger onderwijs deze keus aan te bieden. Pas dan zal er iets veranderen.

Richard van VlietDen Haag

Voormalig nationaal veiligheidsadviseur en minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger.Beeld ANP

Israël

Ik vind het niet normaal dat militairen met scherp schieten op demonstranten en daarbij tientallen doden veroorzaken, zelfs als die demonstranten met vuurwerk gooiden. Zou Willem Melching (Opinie-op-zondag, volkskrant.nl/opinie) mij nu een linkse antisemiet vinden, omdat ik met mijn ‘solidariteit met de Palestijnen’ van Israël de ‘zondebok’ maak, en ‘wegduik uit principes’?

Echt antisemitisme of andere vormen van racisme zijn op geen enkele manier goed te praten, maar het totale gebrek aan zelfkritiek in het beleid van de staat Israël waarbij iedere kritiek wordt afgedaan als antisemitisme, in het bijzonder ten aanzien van de behandeling van Palestijnen, is volstrekt contraproductief.

Merkwaardig dat Melching dit niet inziet.

R. Dekker, Brussel

NS en ProRail

In zijn artikel over ProRail stelt Marcel van Lieshout dat sinds de marktwerking op het spoor de staat grootaandeelhouder is (Ten eerste, 14 mei). Dat is niet juist. Al in de jaren twintig is de staat grootaandeelhouder geworden van de NS. In de jaren negentig is onder druk van de EU NS gesplitst in het reizigersbedrijf (NS holding) en het infrabeheerbedrijf (ProRail). Beide nog steeds volledig staatseigendom.

Jan Ploeger, Delft

Speksnijder

Wat een grappig toeval. De schrijver van het artikel over de oer-baleinwalvis met de scherpe tanden in Wetenschap (14 mei) heet Cor Speksnijder. Zo noemden ze in de 17de en 18de eeuw ook de man die in de oude walvisvaart de speklaag van een gevangen walvis in stukken sneed. De Britten verengelsten het tot specksioneer.

Rob DijksmanHulsberg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden