Marcouch waar ben je nou?

Bij de As Siddieq-school zijn en blijven homo's niet welkom. Waarom is het nu zo oorverdovend stil? Wanneer komt Ahmed Marcouch zijn mooie woorden na?

Hij wordt door een groot deel van de Nederlandse bevolking op handen gedragen: Ahmed Marcouch. De 'sherrif van Slotervaart' kreeg zijn bijnaam door zijn harde optreden staat nu zelfs op plaats nummer vijftien van de landelijke PvdA-lijst die aanstaande zondag goedgekeurd moet worden op het congres.

Ook ik bewonderde hem een tijdje omdat hij zich profileerde als iemand die streed voor homo-emancipatie in zijn wijk. Nu hij nagenoeg zeker is van een zetel in de Tweede Kamer is daar weinig meer van te merken. Waarom? Ik schrijf dit stuk omdat de Amsterdamse As Siddieq-school geen homoseksuele leraren zal aannemen. Als we tenminste de bestuursvoorzitter Kudret Camdere moeten geloven.

Oorverdovend
'Wat heeft Marcouch hiermee te maken?', zult u waarschijnlijk denken. Nou, inmiddels is er al een week voorbij, maar vanuit de kant van Marcouch – die toch zo fanatiek voor homorechten streed – is het oorverdovend stil. Het kan er in ieder geval niet aan gelegen hebben dat Marcouch niks van dit alles wist. Bij zijn afscheid als stadsdeelvoorzitter van Slotervaart gaf hij nog de belofte dat hij 'geen afscheid neemt, maar iedereen blijft mailen, raadplegen en vragen met mij mee te doen'. De As-Siddieq ligt in Amsterdam-West, een gebied dat voor Marcouch niet onbekend is.

Misschien is het ook goed om te weten dat diezelfde As Siddieq-school al eerder in het nieuws kwam. Een voormalige docent daar trok aan de bel na het lezen van het nieuws dat Marcouch graag orthodoxe bewegingen wilde subsidiëren, hetgeen hem bijna een motie van wantrouwen opleverde.

Kans
Maar waarom laat Marcouch in verkiezingstijd zo'n geweldige kans om zich te profileren liggen? Is het omdat hij nu al zeker is van een plek in de kamer? Heeft hij homo's in dat geval misbruikt om hogerop te komen? Die indruk heeft hij bij mij in ieder geval wel achtergelaten. Er zijn legio voorbeelden van Marcouch waarin hij zich actief inzet voor de islam (zie ook 'De verborgen agenda van Ahmed Marcouch'), maar als het om homo-emancipatie gaat doet hij absurde uitspraken, zoals de wens voor een homocafé/uitgaansbuurt voor homo's in Slotervaart en het verwijten van Balkenende en Rouvoet dat zij homohaat stimuleren.

Debat
Dat Marcouch homoseksualiteit bespreekbaar wilde maken in zijn wijk inspireerde mij om een debat tussen moslimjongeren en homojongeren te organiseren met Marcouch. Wat zou nou een mooiere symbolische waarde hebben dan dat een oudere hetero-moslim met een homo-jongere – die ook nog eens allochtoon is – samen een debat organiseert? Het zou ook nog eens goede reclame voor Marcouch zijn. Helaas, het kwam er niet van.

Een persoonlijke mail, een open brief in het Parool, een oproep op MVS radio maar vier maanden verder had ik nog steeds geen antwoord van hem. Zelfs toen ik bij het jubileum van het homo-netwerk van de politie hem persoonlijk voor een volle zaal vroeg of hij nou wel of niet mee wilde doen, draaide hij om mijn vraag heen. Op zich niet zo verbazingwekkend als je je bedenkt dat de PvdA de reputatie heeft uit draaikonten te bestaan, aan de andere kant verbazingwekkend als je je bedenkt dat een slogan van de PvdA 'iedereen doet mee' luidt.

Jammer

Het is jammer dat een man als Marcouch maar niet de gelegenheid pakt wanneer hij zich kan inzetten voor de rechten van de homo's en zichzelf kan profileren als een voorvechter van hun rechten. Zou hij misschien toch op één lijn staan met zijn partijgenoot Albayrak (doorspoelen naar 18:15)? Wat betreft handen schudden in ieder geval wel. Of volgens hem ook homo's ook handen geweigerd mochten worden weten we helaas niet, omdat Marcouch twee jaar geleden ook om die vraag heen draaide toen die werd gesteld in de deelraad van Slotervaart.

Homoleraren

Wat mij betreft mag ook de As Siddieq-school homoleraren (op religieuze grondslag) weigeren, zij het dan wel dat ze zonder subsidie moeten draaien, waarvoor ik in een eerdere column pleitte. Het zou alleen jammer zijn dat een moslim die zich zo opstelde als de verdediger van de homo's hetlaat afweten als hij voor hen eindelijk landelijk eens wat kan gaan betekenen.

Hopelijk bepleit Marcouch alsnog een subsidiestop voor de As Siddieq en – zoals een goed sociaal-democraat betaamt – maakt hij voorlichting over homoseksualiteit op islamitische scholen verplicht. Als je dan toch die Koranlessen op openbare scholen wilt, dan ook maar die voorlichting. Toch? Dat Marcouch nu niks meer van zich laat horen is voor mij persoonlijk geen ramp. Nu is het Anouchka van Miltenburg die zich in zijn plaats kan profileren. Maar een ding kan je wel zeggen van die Marcouch: hij lijkt op zijn minst een echte ras-opportunist.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden