Marcouch, doe normaal

Keppeltjesdag? Homoplein? Wat een onzin

Eigenlijk twijfelde ik of ik alwéér moest schrijven over Marcouch. Mijn laatste opiniestuk ging erover dat Marcouch – die zich maar al te graag wilt profileren als een moslim die pro-homo is – tijdens de verkiezingen helemaal niets meer van zich liet horen. Ondanks dater een islamitische school was die aangaf homoseksuele docenten te weigeren. Afgelopen donderdag hoorde ik tot mijn vreugde eindelijk weer wat van hem. Hij pleit nu voor een "keppeltjesdag" en "homopleinen". In het Parool van maandag 28 juni stond een stuk van mijn universitair docent Willem Melching.

Cynisch
Net zoals dat ik heb genoten van zijn heerlijk cynische en humoristische manier van colleges geven, zo ook heb ik genoten van zijn reactie op de oproep van Marcouch voor de keppeltjesdagen: "Wat is dan de volgende protestdag? Decolletédag? Travestietendag? Gereformeerde saaiejurkendag? Of een dag waar ook atheïsten eens aan bod komen en gezellig moppen tappen over Jezus of andere onzichtbare wezens?" Ik ga volledig mee in Melching's opmerking dat hij niet zoveel heeft met regeringen en gezagsdragers die zelf demonstraties organiseren. Hiermee legt hij de link naar de Sovjet-Unie, de DDR en Noord-Korea.

Lokjoden
In verschillende kranten viel te lezen dat Joden niet eens meer over straat kunnen lopen met een keppeltje of een Davidster om hun nek. Het enige weerwoord hierop waren "lok-joden" en "keppeltjesdagen", een inititatief dus van Ahmed Marcouch. Een belachelijk idee. Marcouch pleit voor keppeltjesdag en homopleinen, maar roept hij ook op tot dit soort belachelijke en subsidieslurpende initiatieven als het gaat over moslims? Hebben we ook een "burkadag" omdat er een eventueel burkaverbod in de maak is of een djellabadag? Marcouch vond immers dat het dragen van een burka op een openbare school "bespreekbaar moet zijn".

Nee, want moslims worden in de regel niet uitgescholden of mishandeld voor het dragen van een burka of djellaba en Marcouch probeert zelfs Koranlessen op openbare scholen te regelen. De ironie wil dat het juist mensen uit islamitische hoek zijn die Joden en homo's discrimineren, terwijl ledne van deze groep het hardst schreeuwen dat zijzel slachtoffer zijn Juist in die cultuur moet de oorzaak en de oplossing van antisemitisme en homfobie gezocht worden. Dat los je niet op door simplistische, ineffectieve en subsidieslurpende maatregelen als een "keppeltjesdag" of een "homoplein". Laat hem anders hetzelfde voor homo's doen wat hij eerder voor zijn mede-moslims probeert en pleiten voor verplichte voorlichtingen over homoseksualiteit op islamitische scholen zoals Boris van der Ham eerder deed.

Belachelijk
Maar moeten we verbaasd zijn dat Marcouch weer met zo'n belachelijk plan komt? Nee, eigenlijk niet. In het verleden pleitte Marcouch al voor een homocafé in Slotervaart. Als Marcouch zijn huiswerk goed had gedaan, had hij kunnen weten dat zelfs het islamitische homocafé Habibi Ana in de Leidsestraat last had van intimidatie en vernielingen. Dat is dan in de binnenstad. Moet je je voorstellen wat er kan gebeuren als je in Slotervaart een homocafé zet. De kosten voor beveiliging, eventuele schade en de extra werkdruk voor de politie kan je in ieder geval geen rooskleurig uitzicht noemen. In eerste instantie leek ook dit voorstel van Marcouch een grote mediastunt en provocatie te zijn. Maar hij meent het.

Wellicht dat Marcouch daadwerkelijk de homo-emancipatie een handje wilt helpen. In dat geval is hij gewoon een schat van een man die niet weet hoe hij problemen op moet lossen. Het is alleen moeilijk te begrijpen dat een man als Marcouch – die volgens mij verre van dom is – met zoveel belachelijke voorstellen komt. Zijn populistische uitspraken die hij vooral in de media doet lijken vooral gedaan te zijn om zijn baantje in de Tweede Kamer te consolideren.

Zonder alle media-aandacht die hij en zijn stadsdeel Slotervaart kregen, was hij niet zo makkelijk de Tweede Kamer ingekomen en al helemaal niet op de hoge plaats vijftien op de kieslijst van de PvdA. Het feit dat Marcouch een moslim is die überhaupt zegt wat te willen doen voor homo's is nog geen carte blanche om vervolgens belachelijk voorstel op belachelijk voorstel te doen en daarvoor door een grote groep als een ware held geëerd te worden.

Geloven
Marcouch, ik wil dolgraag geloven dat je die belachelijke voorstellen met de beste bedoelingen doet, maar kom met oplossingen die daadwerkelijk effect hebben. Door met belastinggeld een plein aan te kleden met rappers, regenboogvlaggen en etalagestickers heb je alleen een gezellige dag met de complimenten van de belastingbetaler. Met het houden van een keppeltjesdag geef je alleen een leuk signaal af waar alle vertegenwoordigders van de Joodse en islamitische gemeenschap voor de camera handjes kunnen schudden en zo hun imago weer kunnen opvijzelen, maar je pakt het probleem niet aan bij de wortel.

Het zijn de jongeren die te weinig weten over homoseksualiteit, het zijn de jongeren die van hun ouders met de paplepel krijgen ingegoten dat homo's "haram" zijn en het is de cultuur die ervoor zorgt dat de meeste van die jongens niet eens homo's willen kennen. Islamitische vrienden van mij die zeggen Joden te haten en daarna zeggen dat ze geen enkele Jood kennen als ik ze dat vraag, dát is het probleem. Uiteindelijk zal de oplossing vanuit de mensen zelf moeten komen en niet de overheid. Het moet uit de mensen zelf komen. Als we nou eens als individuele mensen zelf kunnen laten zien dat je je niet schaamt voor wie je bent, zal het respect vanzelf komen.

Intimidatie
Ok, toen ik in het begin dat ik in Amsterdam Nieuw-West woonde niet meer ontkende dat ik homoseksueel ben, heb ik in het begin nog veel last van intimidatie en bedreigingen gehad, maar op de lange termijn dwingt het respect af als je laat zien dat je je niet schaamt voor wie en wat je bent. Er zijn altijd nog (met name islamitische) mensen in mijn wijk die mij negeren als ik ze vriendelijk groet, maar daarvoor in de plaats heb ik er ook een groep moslimvrienden bijgekregen die het niet erg vinden dat ik homo ben en daardoor nu ook totaal anders tegen homo's aankijken omdat ze er nu eentje in het echt hebben leren kennen.

Die jongeren zien mij nu als een gewoon mens die "toevallig ook homo is", maar die nog steeds in de eerste plaats een goed mens voor zijn vrienden is. Juist dat contact met die jongeren zelf heeft zoveel meer effect dan een subsidiespons als een keppeltjesdag of homoplein. En het is nog veel goedkoper ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden