De week van de hoofdredacteur Pieter Klok

Marcia Luytens debuut laat zien: vrouwen domineren de opiniepagina’s

Marcia Luyten, die deze week debuteerde als columnist, zou eigenlijk zeven jaar geleden al voor ons gaan schrijven. Maar net toen ze wilde beginnen, kreeg ze het aanbod Buitenhof-presentator te worden, wat zich slecht met het bestaan als columnist liet combineren.

Toen waren we nog naarstig op zoek naar vrouwelijke columnisten, om de mannelijke dominantie te doorbreken. Inmiddels hebben vrouwen de overhand op onze opiniepagina’s. Van de tien auteurs die tweewekelijks een column schrijven zijn er zeven vrouw. Waar het opiniedebat aan de talkshowtafels nog vooral wordt gedomineerd door mannen, wordt het debat in kranten in toenemende mate door vrouwen gevoerd. Als het zo doorgaat moeten we binnenkort actief op zoek naar mannen. En dat is winst. 

Luyten werkte jarenlang in Afrika waar ze kritisch schreef over ontwikkelingshulp, niet om te pleiten voor afschaffing ervan, maar om die beter te maken. Later constateerde ze met verbazing dat de Nederlandse samenleving steeds meer op de Afrikaanse begon te lijken. Een samenleving waarin steeds meer het recht van de sterkste en rijkste geldt en waar alles van waarde minder bescherming geniet. 

Marcia Luyten. Beeld Io Cooman

In 2014 schreef ze Het geluk van Limburgwaarin ze schetst hoe mijn, kerk en staat een arbeidersparadijs schiepen waarin arbeiders gezond, gedisciplineerd en vroom werden gehouden, en hoe verweesd de bevolking achterbleef toen de kerken leegliepen en de mijnen werden gesloten. Die verweesdheid werd een voedingsbodem voor onvrede en xenofobie. 

Ze begrijpt dus als geen ander wat een samenleving sterk maakt. Zelfvertrouwen is daarin de kern, schrijft ze in haar eerste column. ‘Want het is de zelfbewuste groep, die met verinnerlijkte regels en een sterke cultuur, die ruimte heeft voor dissonantie. Die tolerant kan zijn voor ‘het andere’. De groep die twijfelt over identiteit wordt makkelijk rigide en onverdraagzaam.’ 

Tegelijkertijd is ze de biograaf van koningin Máxima, waardoor ze vaak naar Argentinië afreist en met haar columns een vleug Zuid-Amerika de krant binnenwaait. ‘De tango is een dans waarbij alleen de benen bewegen. Leraren die proberen het aan westerlingen uit te leggen, zeggen: ‘Imagine een bezemsteel die van je kont door je romp omhoog steekt. No hips.’’ 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden