Column De betrouwbare mannetjes

Marcel Gelauff kon het niet laten zich comfortabel in de slachtofferrol te manoeuvreren

Een foutje in het begin. Het stuk was vervolgens zo langs de eindredactie geglipt, daar hadden ze er ook geen kwaad in gezien. Nee, echt heel vervelend. Gelukkig hadden ze het razendsnel aangepast.

De naar George Soros gestuurde bombrief was aanleiding voor de NOS om zich eens in de veelbesproken filantroop te verdiepen en het resultaat mocht er wezen. Goed, ‘De jood Soros, een invloedrijke bemoeial met tentakels ver in de wereldpolitiek’ klonk achteraf gezien misschien een tikkie antisemitisch, maar zo was het grappig genoeg júíst niet bedoeld, verdedigde op Radio 1 hoofdredacteur Marcel Gelauff het artikel . Het was de bedoeling om met de tentakels van de jood ‘het frame’ dat ‘de tegenstanders’ van Soros op Soros leggen, te beschrijven. Daarom hadden ze ook ‘En dat moet stoppen, zeggen tegenstanders’ erachter gezet. Begrijpt u nog? Dat ze niet alleen de tegenstanders van Soros maar ook de tegenstanders van de tegenstanders, zeg maar zij die juist niks hebben met antisemitische complottheorieën, aan bod lieten. Zo was het tenminste bedoeld. Evenwichtige journalistiek, enerzijds/anderzijds, both sides, fair and balanced.

Inmiddels hadden ook niet-joden als Barack Obama, Hillary Clinton, Joe Biden, CNN en nog een handjevol bekende Trump-critici een pijpbom op de mat gevonden. De Donald zelf deed een obligate oproep om ‘nader tot elkaar’ te komen, maar diezelfde avond nog, tijdens een campagne-event, was het ‘lock her up’ weer niet aan te slepen geweest. Graag wilde de president nog even vermelden wie hier de echte ‘enemy of the people’ zijn: Want laten we wel wezen, het huidige, giftige klimaat wordt met name veroorzaakt door de leugenachtige berichtgeving van de media.

In een week waarin De Betrouwbare Mannetjes Wim Koks beroemde ‘laten we in godsnaam onze kalmte bewaren’ meermalen voorbij zagen komen, leek het alsof we daar verder van weg waren dan ooit. En steeds vaker borrelen complottheorieën aan de oppervlakte die we tot voor kort alleen in de meest vieze hoekjes van het internet tegenkwamen: de media die ons moedwillig voorliegen (en we weten allemaal wie daar met hun zweterige tentakeltjes aan de knoppen zitten, nietwaar?), die bombrieven die door de Democraten zelf zijn verstuurd als munitie voor de komende verkiezingen en natuurlijk, de absolute favoriet: George Soros, u weet wel, de jood. Die voortdurend de poeplap trekt om immigratiestromen op gang te helpen en progressieve demonstraties te organiseren. Alles, om de westerse wereld maar met diversiteit en liberaal gedoe te ontwrichten. En als de president zelf de grote aanjager is, is het wachten tot er iemand opstaat die het zat is om slachtoffer te zijn.

Nu is Marcel Gelauff geen Donald Trump, allebei een beetje raar haar hooguit, maar ook hij kon het niet laten zich comfortabel in de slachtofferrol te manoeuvreren. Natuurlijk was dit niet goed geweest, maar wat-ie vervolgens op de sociale media allemaal voorbij had zien komen, man, dát was pas erg.

En zo ontstond bij tegenstanders van Marcel Gelauff het beeld van een slappe vent met vergaande invloed die in plaats van zijn fout ondubbelzinnig te erkennen, naar halfslachtige boetekleedjes en misplaatst slachtofferschap greep, en zo een antisemitische samenzweringstheorie toch weer een beetje adem geeft. En dat moet stoppen, zeggen tegenstanders.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Wel klagen, maar zelf nooit naar het ziekenhuis gaan.

Veel plezier van uw nieuwe mening! 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.